Luc David

Zeehond ernstig gewond door ingegroeide plastic ring rond hals: "Het dier stikte door plastic afval" 

Op het strand van Nieuwpoort is deze ochtend een gewonde zeehond gevonden. Het dier had een ingegroeide plastic ring van afval rond de hals, wat zorgde voor een vuile wonde. Het dier kon op tijd gered worden door het North Seal Team en de brandweer. De zeehond moet ter observatie nog enkele weken in Sea Life Blankenberge blijven. 

Vrijwilligers van het North Seal Team zagen het gewonde dier deze ochtend op het strand in Nieuwpoort liggen. Het North Seal Team is een groep vrijwilligers dat over aangespoelde zeehonden waakt en toeristen informeert en op afstand houdt. De gewonde zeehond, van ongeveer een tiental maanden oud, lag uit te rusten op een golfbreker. 

 “De collega’s wonen op de zeedijk en speuren geregeld naar zeehonden met de verrekijker. Als ze eentje zien, wordt dat gemeld en gaan ze ter plaatse om een cirkel te trekken rond het dier en er een infobordje te plaatsen. Zo proberen ze te nieuwsgierige wandelaars op afstand te houden en het dier de nodige rust te gunnen", vertelt vrijwilliger Luc David.

"Ik kreeg te horen dat de zeehond er helemaal niet goed uit zag. Het beest zag erg af van de plastic ring rond zijn hals. Het zorgde voor een vuile wonde en de zeehond was ten dode opgeschreven. Het dier zou waarschijnlijk binnen enkele weken gestorven zijn door verstikking of hongersnood. We hebben er meteen de brandweer en Sea Life Blankenberge bijgehaald."

(Lees verder onder de foto) 

Luc David

Het speciaal opgeleide team van de Nieuwpoortse brandweer heeft de zeehond gevangen: "Normaal neemt Sea Life Blankenberge op de dijk de gewonde zeehond over van de brandweer, maar de zeehond moest met spoed naar de dierenarts van Sea Life gebracht om gered te worden. Het was belangrijk dat alles zo snel mogelijk gebeurde, dus heeft de Nieuwpoortse brandweer de zeehond zelf vervoerd", vertelt Luc David, vrijwilliger in het North Seal Team en brandweerman op rust. 

Boosdoener is plastic afval

De plastic ring rond de hals van de zeehond werd verwijderd tijdens een operatie. Maar het dier moet nog enkele weken ter observatie in Sea Life Blankenberge blijven. Vrijwilliger Luc heeft er vertrouwen in dat de zeehond het zal halen. Voorlopig gebeurt het niet te vaak dat zeehonden en zeedieren gewond raken door plastic, maar het North Seal Team merkt het steeds vaker op. 

“Zonder ingrijpen was de zeehond binnenkort ongetwijfeld gestorven. Het is hoe dan ook bewezen dat er kwalijke gevolgen zijn aan het weggooien van plastic afval. Het maakt niet uit of het nu in zee of in de natuur is, alle waterlopen stromen sowieso naar zee. Vervuilers kunnen nu met hun eigen ogen zien wat voor leed ze veroorzaken. Ongeacht de afloop: dit is geen mooi verhaal”, vertelt Luc David verontwaardigd.

Meest gelezen