Aalter plaatst extra borden om te waarschuwen voor overstekende reeën en damherten in Drongengoedbos

Aalter zet extra borden die waarschuwen voor loslopende reeën en damherten. In natuurgebied Drongengoed worden vaker herten en reeën aangereden. Dat komt omdat er sowieso al meer herten zijn dan vroeger, dus de kans dat je er eentje tegenkomt op de weg wordt ook groter. En door de coronacrisis worden de dieren ook vaker gestoord door wandelaars, waardoor ze sneller de weg oplopen. 

Er worden steeds meer reeën en damherten aangereden in het Drongengoed. Door hun verwondingen worden de dieren meestal meteen afgemaakt. Nieuwe elektronische borden moeten auto's in Aalter nu verwittigen dat ze best vertragen. 

Burgemeester Pieter De Crem: "Met de elektronische borden waarschuwen we de mensen dat er wild kan oversteken. Vooral bij valavond en 's ochtends vroeg kan dat het geval zijn. Die dieren zien een weg niet als een natuurlijke hindernis. Ze houden soms wel even halt, maar steken dan toch over. Een gematigde snelheid zou al veel oplossen."

Jonge bokken zoeken nieuw territorium

Dat er net in deze periode van het jaar meer reeën en damherten worden aangereden, is niet toevallig. Alain Dillen van Natuur en Bos: "Dit is de periode waar bij de reeën de jonge bokjes worden verstoten door de moeder. Die jonge bokjes zwermen dan uit op zoek naar een nieuw territorium en kruisen daarbij al eens de gewestwegen."

Zeker de laatste jaren moet jonge bokken steeds verder op zoek naar nieuw leefgebied. Herten en reeën doen het sowieso steeds beter in Vlaanderen omdat de dieren zich hebben aangepast aan de menselijke aanwezigheid. En de populatie in het Drongengoed is steeds groter geworden, waardoor jonge dieren nu op zoek moeten gaan naar een eigen stek buiten het gebied 

Blijf op de paden en pas je snelheid aan

Ook corona speelt een rol. Mensen zoeken meer ontspanning in de natuur, waardoor er meer wandelaars in het Drongengoed zijn. "Zeker als die afwijken van de paden, kunnen zij reeën en damherten verstoren en op de vlucht jagen". Agentschap Natuur en Bos (ANB) vraagt met aandrang om op de paden te blijven en honden aan de leiband te houden, want ook honden kunnen dieren verstoren. 

Het ANB raadt ook aan om de snelheid aan te passen, zeker bij schemering. "Die dieren kunnen snelheden inschatten die ze zelf aankunnen. Dus als je 50 kilometer per uur rijdt, dan kunnen ze inschatten hoe lang het duurt vooraleer een auto bij hen is. Rij je 70 kilometer per uur, dan schatten ze dat verkeerd in".

kasto80

Meest gelezen