Agropolis laat landbouwers kennismaken met zaai- en oogsttechnieken met de GPS

Op Agropolis in Kinrooi, waar onderzoeksinstellingen en bedrijven rond de landbouwsector zijn samengebracht, start een nieuw project: ‘ECO2-meerwaarde door precisiedemonstratie’. Het is de bedoeling om landbouwers te laten kennismaken met nieuwe technologieën die hen efficiënter en duurzamer kunnen laten werken.

Landbouw is een vrij traditionele sector. Maar er worden alsmaar striktere uitbatingsvoorwaarden opgelegd en tegelijk is de nood aan  duurzaamheid steeds groter, niet alleen voor het milieu maar ook voor de enonomische rendabiliteit van de landbouw. Tegelijk veranderen de omstandigheden ook voortdurend, denk maar aan de droogte en hitte. 

GPS stuurt machines

Er bestaan nochtans al verschillende technieken die daarvoor kunnen gebruikt worden, zoals de GPS. Om landbouwers daarmee te laten kennismaken, werkt Agropolis samen met landbouwschool PIBO, het Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw (PVL) en de Machinecoöperatie. Vlaanderen en de provincie Limburg geven bijna 129.000 euro subsidie voor het project. 

Het project wil concreet de noden op het veld, zowel van voedergewassen als van groenteteelt, koppelen aan de beschikbare technieken. Zo zal op een maïsperceel getoond worden wat de voordelen zijn van een zaaimachine die gebruik maakt van GPS-technologie en sectieafsluiting: daar kan precies mee gezaaid worden zonder overlapping. Een grasperceel zal bewerkt worden met een kunstmeststrooier die ook die technologieën gebruikt. Tenslotte wordt een demonstratie met een automatische aspergeoogster gepland.

Samenaankoop machines

Het project loopt tot in 2023, op die manier worden verschillende teeltseizoenen gebruikt om de landbouwers te informeren en te laten kennismaken met de mogelijkheden. Als de technologieën aanslaan, kunnen de machines aangekocht worden via de Machinecoöperatie zodat de kosten voor de individuele landbouwers beperkt blijven. 

Meest gelezen