AP2011

Nieuwe volkstelling in de VS legt de kaarten goed voor de Republikeinen in 2022

De tienjaarlijkse volkstelling in de Verenigde Staten heeft mogelijk politieke gevolgen. De telling bepaalt onder meer het aantal zetels in het Huis van Afgevaardigden waarop elke staat recht heeft. Vooral traditionele Republikeinse staten winnen zetels. Dat is een opsteker voor de Republikeinen met het oog op de tussentijdse verkiezingen volgend jaar. De Democraten hebben nu nog een nipte meerderheid in het Congres.

Elke tien jaar wordt in de Verenigde Staten een grote volkstelling gehouden. Op 1 april 2020 telde het land 331,5 miljoen inwoners. 7,4 procent meer dan in 2010. Al gaat het om de op één na traagste bevolkingsaangroei sinds het begin van de tellingen in 1790. Enkel tijdens de Grote Depressie in de jaren 30 lag de aangroei lager.

Volgens VS-correspondent Björn Soenens gaat het om een combinatie van factoren. "Het geboortecijfer van wit Amerika neemt af", twittert hij erover. "Tegelijk daalt de levensverwachting door de drugcrisis en pandemie, en door obesitas en leverziektes." Ook de lagere immigratie beïnvloedt de cijfers.

De bevolkingsaangroei zette zich het voorbije decennium vooral door in het zuiden en westen van de VS. De staat Utah had op het einde van het voorbije decennium zelfs 18,4 procent meer bewoners dan in 2010. De bevolking in de staat West Virginia in het oosten kromp dan weer met 3,2 procent, de scherpste daling.

VS-correspondent Björn Soenens geeft in "De wereld vandaag" duiding bij de nieuwe volkstelling in de VS. Beluister hier het gesprek (de tekst gaat hieronder door):

Het was een zeer moeizame volkstelling. Door de coronapandemie wilde het Census Bureau -dat de telling uitvoert- langer kunnen tellen, maar het kreeg daarbij hevige tegenkanting van het toenmalige door Republikeinen gedomineerde Congres en toenmalig Republikeins president Donald Trump.

Verschil van 89 mensen kost New York zetel

De politieke gevolgen van de telling kunnen groot zijn, want het bepaalt het aantal zetels in het Huis van Afgevaardigden waarop elke staat recht heeft. Vooral eerder Republikeinse staten krijgen meer zetels in het nadeel van veelal Democratische staten. Al stijgt de bevolking in de rode staten veelal bij gemeenschappen die vaker Democratisch stemmen.

Republikeinse staten als Texas en Florida krijgen er zetels bij, terwijl Democratische staten als New York en Californië een zetel verliezen. In het geval van New York was het trouwens erg nipt. Waren er in die staat 89 mensen meer geteld, dan had de staat alle huidige zetels kunnen behouden. 89 mensen op een bevolking van 20,2 milljoen.

Momenteel hebben de Democraten nog een kleine meerderheid van zes zetels. In november volgend jaar zijn er tussentijdse verkiezingen. Zoals de kaarten nu liggen, is de kans groot dat de Republikeinen de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden in handen krijgen. Temeer omdat op basis van de volkstelling de grenzen van kiesdistricten kunnen worden hertekend in het voordeel van een van de twee partijen.

Verschuiving in kiescollege

Ook voor de volgende presidentsverkiezingen zijn er mogelijk gevolgen, want de volkstelling bepaalt ook hoeveel kiesmannen een staat afvaardigt. In de Verenigde Staten bepaalt het kiescollege wie er president wordt. In de meeste staten gaan alle kiesmannen van die staat naar de kandidaat die de meeste stemmen behaalt.

Met de nieuwe volkstelling zou de Republikeinse kandidaat Donald Trump bij de vorige presidentsverkiezingen volgens Soenens 5 extra kiesmannen hebben behaald. Dat was overigens niet voldoende geweest om de huidige president Joe Biden uit het Witte Huis te houden.

De nieuwe cijfers hebben trouwens nog financiële gevolgen voor sommige staten, want op basis van de bevolkingsaantallen wordt ook de verdeling van bepaalde federale middelen bepaald. 

Meest gelezen