radio 2

Artsen Jessa Ziekenhuis voorspellen ziekte van Kahler, een ongeneeslijke bloedkanker via DNA-onderzoek

Artsen van het Hasseltse Jessa Ziekenhuis hebben samen met de UHasselt baanbrekend onderzoek gedaan naar de ziekte van Kahler, een ongeneeslijke kanker. Typisch voor de ziekte is dat er twee voorstadia zijn die niet kwaadaardig zijn. De onderzoekers zijn er nu in geslaagd om via DNA-onderzoek te voorspellen bij welke patiënten die voorstadia leiden tot de ziekte zelf.

Jaarlijks krijgen 800 patiënten in ons land de diagnose van de ziekte van Kahler, dat is een ongeneeslijke kanker waarbij een bepaald type van witte bloedcellen begint te woekeren, namelijk de plasmocyten. Dat zijn de cellen die onze antilichamen aanmaken. Typisch voor de ziekte is dat er twee voorstadia zijn die niet kwaadaardig zijn. De onderzoekers van Jessa en UHasselt zijn er nu in geslaagd om via DNA-onderzoek te voorspellen bij welke patiënten die voorstadia leiden tot de ziekte zelf.

"In de zieke cellen worden genetische kenmerken opgespoord. Bij bepaalde patiënten in de voorstadia gelijken de kenmerken al heel erg op wat we zien bij de echte ziekte van Kahler. Zo kunnen we die patiënten dus strikter gaan opvolgen", legt professor Jean-Luc Rummens uit.  "Patiënten in de voorstadia moeten dus nog geen behandeling krijgen. Enkel de patiënten met een hoger risico, volgen we strikter op zodanig dat we hen snel kunnen behandelen als de ziekte zich manifesteert."

Professor Rummens startte al in de jaren tachtig met het onderzoek. “Die tijd was nodig om over goede datagegevens en onderzoekstalen te beschikken van patiënten die al een lange tijd in die voorstadia zaten", vertelt Rummens. "Zo konden we een heel goed beeld krijgen van de evolutie van die zieke cellen.”

(Lees verder onder de foto.)

Behandeling op maat

De resultaten van het onderzoek moeten nu nog vertaald worden naar de klinische praktijk. "Dat gaat dan over het aanpassen of verfijnen van bepaalde richtlijnen voor de opvolging van patiënten in niet-kwaadaardige voorstadia. De arts kan dan zorgen voor een behandeling op maat", aldus Rummens. 

Patiënten met de ziekte hebben heel wisselende symptomen. Wat vaak voorkomt, zijn botpijnen, bloedarmoede, hoger risico op infecties en een hoger risico op het uiteindelijk falen van het beenmerg. 

Meest gelezen