Radio 2

Beersel richt wegens groot succes een tweede natuurbegraafplaats in

De gemeente Beersel gaat een extra natuurbegraafplaats inrichten in deelgemeente Lot. Dat is een bos waarin de assen van overledenen kunnen uitgestrooid of begraven worden. In deelgemeente Alsemberg is er nu al zo'n natuurbegraafplaats. Die is zo populair dat de gemeente nu al begint met de inrichting van een tweede plek. 

Sinds 2018 bestaat in Beersel de mogelijkheid om je laatste rustplaats te krijgen op een natuurbegraafplaats. Die bevindt zich in het domein Rondenbos in deelgemeente Alsemberg. Het succes is zo groot dat de gemeente nu al begint met het inrichten van een tweede natuurbegraafplaats. "De nieuwe natuurbegraafplaats komt op een stuk grond, vlakbij het kerkhof van Lot", zegt burgemeester Hugo Vandaele (CD&V). "We zetten de lopende pachtvergunning stop en gaan daar een nieuw bos aanplanten van ongeveer één hectare groot. Aan het huidige tempo schatten we dat onze huidige natuurbegraafplaats in Alsemberg over een jaar of acht volzet zal zijn. Als we hier nu al bomen planten kunnen we tegen dan toch al een bosje hebben dat die naam waardig is." 

Plaatsgebrek door populariteit

De ruimte op een natuurbegraafplaats is beperkter dan op een traditionele begraafplaats. "Per aantal vierkante meter mag je maar één keer assen van een overledene begraven. Daar waar graven op een gewone begraafplaats na verloop van tijd soms leegemaakt worden, mag dat niet op een natuurbegraafplaats. Anders komen er te veel zware metalen vrij in de grond", vertelt Vandaele. "Dus als ook deze begraafplaats even populair blijkt als die in Alsemberg moeten we op termijn op zoek naar een derde plek. Maar dan zitten we al een generatie verder."

Door het project wordt Beersel ook wat groener. “Het terrein is perfect geschikt voor een bos”, zegt schepen van Groenbeleid Jos Savenberg (Open VLD). “We gaan hier naar schatting 1.500 tot 2.000 bomen kunnen planten. Mogelijk doen we later nog hetzelfde op andere plaatsen in de gemeente." 

Meest gelezen