Brussels Parlementslid Mathias Vanden Borre (N-VA) drie dagen werkonbekwaam na aanval door jongeren

Brussels Parlementslid Mathias Vanden Borre (N-VA) is dinsdag in de vooravond aangevallen door jongeren op de grens van Laken met Jette. Hij kreeg slagen en een stamp in de zij, maar kon ontkomen en de politie waarschuwen. Vanden Borre dient een klacht in bij de politie. Hij is drie dagen werkonbekwaam.

"Ik was in Essegem wat aan het wandelen in afwachting van een boodschap, toen zes of zeven jongeren op me af kwamen. Ze begonnen dingen te roepen, dat ik hier niets te zoeken had, en me te intimideren", vertelt Vanden Borre. 

"Ik heb mijn gsm gepakt en ben beginnen te filmen. Ik heb duidelijk gezegd dat ze mij met rust moesten laten. Maar ze kwamen dichter en opeens trapte een van de jongeren in mijn zij en daarna gaf hij me een slag tegen mijn kaak", gaat hij verder. 

Vanden Borre zette het op een lopen, maar de jongeren konden hem bijbenen. Een van de jongeren probeerde ook zijn gsm te stelen, waarmee hij het incident aan het filmen was. Hij zette die beelden achteraf ook op sociale media. Uiteindelijk heeft hij zijn belagers kunnen afschudden, waarna hij de politie heeft gebeld. 

"Wet van de straat"

Vanden Borre heeft geen flauw idee wat de aanleiding voor het incident kan zijn geweest, vertelt hij aan VRT NWS. "Zo'n gasten zijn er helaas nog altijd in Brussel. Die denken dat ze de wet van de straat kunnen laten gelden. Ik ken die buurt, ik dacht niet dat dat een probleemwijk was, maar blijkbaar is er daar toch iets aan de hand."

Vanden Borre liet zich al onderzoeken door een arts die hem drie dagen werkonbekwaam verklaarde. Hij diende ook al een klacht in bij de politie. "Toen ik de beelden liet zien, herkenden de agenten bepaalde jongeren. Hopelijk kan de politie hen snel identificeren en kan er gevolg aan worden gegeven", sluit hij af. 

De burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) heeft ondertussen al gereageerd op het incident. "Na het horen van de agressie op Mathias Vanden Borre heb ik meteen contact opgenomen met hem", twittert hij. "De politie was snel ter plaatse. Dit is onaanvaardbaar. Brussel moet veilig zijn voor iedereen."

Meest gelezen