Oost-Vlaamse cafés zonder terras moeten zomerbar kunnen oprichten: "Oneerlijke concurrentie tegengaan"

Gemeenten moeten horecazaken zonder terras steunen die een zomerbar of pop-up willen openhouden. Dat stelt zelfstandigenorganisatie Unizo Oost-Vlaanderen voor in een brief aan de steden en gemeenten. Ze wil een wildgroei aan zomerbars én oneerlijke concurrentie vermijden. 

Met de heropening van de horeca in het vooruitzicht, krijgen veel steden en gemeenten aanvragen om een zomerbar te mogen opstarten. Die zomer -of pop-upbars liggen bij veel horeca-uitbaters momenteel gevoelig, omdat ze stevige concurrenten zijn voor bestaande horecazaken.  Zelfstandigenorganisatie Unizo doet nu een oproep aan lokale besturen om bij pop-ups voorrang te geven aan vaste waarden.

Dit kan écht een oplossing zijn voor bestaande zaken die nog geen terras hadden. Laat ze toe een zomerbar of pop-up te openen!
Jos Vermeiren, Unizo Oost-Vlaanderen

Zelfstandigenorganisatie Unizo heeft een brief klaar met aanbevelingen voor de lokale besturen om de heropstart van de horeca vlot en ook rendabel te laten zijn.  Enkel cafés en restaurants die al een terras hadden voor de coronacrisis kunnen op veel plaatsen heropstarten op 8 mei. Zaken zonder terras kunnen nog geen klanten ontvangen. "Dat is oneerlijke concurrentie, zeker als er ook nog eens tijdelijke pop-ups of zomerbars opduiken die het horecazaken nog moeilijker maken."

Dirk Van De Merckt van cultuurcafé De Foyer in Sint- Niklaas heeft alvast een aanvraag voor een zomerbar ingediend.  Zijn café ligt op de eerste verdieping van de Stadsschouwburg, en behalve een klein rokersterras is het onmogelijk om mensen coronaproof van een drankje te laten genieten. "Het idee is om in het Stadspark een containerbar te zetten, en de boel gezellig in te richten. In het begin zullen we maar 50 mensen mogen ontvangen, maar dat maakt niet uit." 

Of we nu 50 of 100 mensen mogen ontvangen, rendabel wordt het niet. We willen gewoon bezig zijn, we willen werken
Dirk Van de Merckt, De Foyer

Dirk  krijgt voor z'n zomerbar alvast logistieke steun van de stad Sint - Niklaas, maar op financiële steun rekent hij niet. 

Charter moet duidelijkheid scheppen

Unizo vraagt de lokale besturen ook om een charter op te stellen, dat de regels over zomerbars duidelijk vastlegt.  Zo zouden ze met de horeca en uitbaters van pop-upbars regels moeten bepalen over hoe het zit met sluitingsuur en mogelijke geluidsoverlast en burenhinder. 

kasto80

Meest gelezen