De Congolese president Felix Tshisekedi
AFP or licensors

Congo vraagt Frankrijk om hulp in de strijd tegen islamistische groeperingen

De Congolese president Felix Tshisekedi is vastbesloten om de strijd tegen islamistische groeperingen in zijn land aan te gaan en vraagt Frankrijk om hulp, dat zei Tshisekedi tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Franse president Emmanuel Macron in Parijs.

"In mijn land,  de DRC, in het oosten, is een groep ontstaan ​​met een islamitische tendens, een islamitisch discours en islamitische methoden", sprak de Congolese president Felix Tshisekedi in Parijs. "Ik ben meer dan ooit  vastberaden om ze uit te roeien en ik reken daarbij op de steun van Frankrijk", voegde hij eraan toe.  De Congolese president is op bezoek bij de Franse president Macron. 

(Lees verder onder de foto)

De Congolese president Felix Tshisekedi en de de Franse president Emmanuel Macron
AFP or licensors

De Congolese president verwijst met deze woorden naar de beruchte militie ADF (Allied Democratic Forces), die wordt beschouwd als een van de meest gewelddadige gewapende groepen in de regio. Op 11 maart plaatsten de Verenigde Staten deze gewapende groep bovendien op de lijst  "terroristische groeperingen" die gelieerd zijn aan IS.

De militie ADF wordt ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de dood van duizenden Congolese burgers, de militie teistert al meer dan zeven jaar de regio Beni en omgeving in het oosten van Congo. Volgens experts van de Kivu Security Barometer hebben ze sinds april 2017 al bijna 2.000 burgers gedood.

De Congolese president Felix Tshisekedi en de de Franse president Emmanuel Macron in Parijs
AFP or licensors

Meest gelezen