Radio 2

Coronaproof testcongres in Antwerpen test ook verschillende manieren om mensen te tellen

Toerisme Vlaanderen organiseert vandaag een congres met 200 aanwezigen in het Flanders Meeting and Convention Center Antwerp (FMCCA) aan de Zoo van Antwerpen. Het is een testevenement met coronamaatregelen en een sneltest bij alle 200 deelnemers. Na een week worden ze opnieuw getest. Tegelijk worden verschillende manieren onderzocht om de aanwezigen te tellen.

De deelnemers moeten altijd afstand houden en een mondmasker dragen. "Het evenement start met een netwerkmoment waar telkens vier mensen aan een tafel kunnen zitten. Dat gebeurt dus niet tussen pot en pint zoals anders. Er wordt telkens één stoel vrijgelaten, zodat mensen kunnen doorschuiven" vertelt Stef Gits van Toerisme Vlaanderen.  Tijdens het congres zelf, in de Elisabethzaal, wordt telkens een stoel vrijgelaten tussen de deelnemers en niet elke rij wordt benut.

Tijdens het congres worden de resultaten van testevents in Nederland toegelicht. Twee checklists die organisatoren sinds vorige zomer de mogelijkheid bieden om hun evenement op een veilige manier te organiseren, ook wanneer het virus nog onder ons is, zullen er in hun vernieuwde vorm worden voorgesteld.

In coronatijden is het aantal mensen op een plaats cruciaal om voldoende afstand te kunnen bewaren
Stef Gits, Toerisme Vlaanderen

De hele tijd zullen wetenschappers van de Universiteit Antwerpen, het onderzoekscentrum imec en de Karel de Grote Hogeschool (KdG) ook vijf manieren onderzoeken om de aanwezigen te tellen. Ook hun verplaatsingen worden in kaart gebracht. Dat doen ze aan de hand van camera's, wifi en manuele tellingen. "In coronatijden is het aantal mensen op een plaats cruciaal om voldoende afstand te kunnen bewaren. We zullen zien wat de foutenmarges zijn van de verschillende telmethoden. Het zuurstofgehalte in de ruimte, meten we niet. Dat was al zo in de KVS in Brussel. Het is de bedoeling dat we met die testevents verschillende zaken onderzoeken", vertelt Stef Gits.

"Hopelijk kunnen we zo snel mogelijk weer evenementen organiseren. Dit moet een tijdelijk gegeven zijn, zeker de mensen van de eventsector snakken naar zuurstof en bijeenkomsten in normale omstandigheden".
 

Meest gelezen