AFP or licensors

"Debat openen over coronabeleid" blijkt niet zo simpel: Duitse satire wekt beroering

In Duitsland is ophef ontstaan over een actie van meer dan 50 bekende acteurs en actrices. In satirische filmpjes op sociale media uiten zij kritiek op de coronamaatregelen van de Duitse regering. De actie is zeker niet overal in goede aarde gevallen.  

In de filmpjes steken de acteurs de draak met de angst voor het virus en trekken ze coronamaatregelen in het belachelijke.Ze zeggen dat met de actie  #allesdichtmachen op ironische wijze het debat willen openen over het coronabeleid. "Naast mensen die ziek worden door het coronavirus, zijn er ook mensen die het  slachtoffer worden van het coronabeleid", zeggen ze. 

Dat geldt voor alle duidelijkheid niet écht voor henzelf. De makers van de filmpjes zijn geen theateracteurs die door de crisis op droog zaad zitten, integendeel. Velen spelen mee in de bekende crimi "Tatort". Ook Volker Bruch, acteur in de gelauwerde serie "Babylon Berlin", komt met een opvallend filmpje. Daarin roept hij de regering op om de bevolking wat meer angst aan te jagen, want hijzelf dreigt na anderhalf jaar zijn vrees voor corona te verliezen." 

Bekijk hier het filmpje van Volker Bruch (de tekst gaat hieronder door):

Wat stellen ze juist aan de kaak?

Dat het dus juist de grote namen zijn die zich achter deze campagne scharen, is bij velen in Duitsland niet in goede aarde gevallen. 

Als zij zelf geen slachtoffer zijn van de coronacrisis, of die problemen ook niet aankaarten, wat willen ze dan wél met hun actie bereiken? "Dat is niet geheel duidelijk. Dat is ook de voornaamste kritiek op de filmpjes, vooral van mensen uit de zorgsector", zegt correspondente Anke Plättner in Berlijn. 

Beluister hier het gesprek met Anke Plättner in "De wereld vandaag" (de tekst gaat hieronder door):

Velen vinden de filmpjes gratuit, zonder constructief te zijn of alternatieven aan te dragen. "De kritiek is dat de acteurs hun invloed beter hadden kunnen gebruiken om constructief te zijn, in een periode waarin iederéén de pandemie moe is."

Bijval uit rechts-populistische hoek

Bijval krijgen de acteurs wel uit de hoek van de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland en van de Querdenk-beweging, die veel corona-ontkenners en complotdenkers in haar rangen telt. Dát hadden de acteurs nu ook weer niet verwacht of gehoopt, waardoor een aantal van hen hun video's intussen alweer hebben teruggetrokken. 

"Dat maakt duidelijk dat ze hun actie niet goed hadden voorbereid. Ze zijn de pandemie beu en wilden iets doen tegen de vele restricties, maar het was niet geheel duidelijk wat ze precies wilden doen."

Het debat openen is de acteurs dan wel enigszins gelukt, want minister van Gezondheidszorg Jens Spahn heeft hen voorgesteld om naar aanleiding van de filmpjes en de beroering die ze wekten het gesprek met de acteurs aan te gaan. "Maar ook daarop komt dan weer kritiek, met name van zorgpersoneel dat zegt dat het óók wel een gesprek met de minister wil."

Van de andere kant komt er dan weer kritiek van mensen die vinden dat juist het uiten van kritiek zelf, in deze coronatijden zo gevoelig lijkt te zijn geworden. 

Meest gelezen