Radio 2

Brakel bouwt een eekhoornbrug over de N8: "Hopelijk sterven er op die manier minder eekhoorns in het verkeer"

Over de drukke Brusselsestraat, de N8, in Brakel heeft de gemeente een eekhoornbrug gebouwd, een oversteekplaats waar eekhoorns op een veilige manier de straat over kunnen. "Buurtbewoners melden ons dat daar regelmatig eekhoorns overreden worden", vertelt Sandy Casieris van de Brakelse Milieuraad.

Dwars door het Toeppark in Brakel loopt de Brusselsestraat, waardoor het rustige bos in twee gesplitst wordt. Niet alleen wandelaars en fietsers hebben er last van, maar ook eekhoorns. Zij kunnen vaak niet snel genoeg de straat oversteken, waardoor ze onder een auto of vrachtwagen belanden. 

De eekhoorn loopt, na de egel, het meeste gevaar op de weg

Sandy Casieris, Milieuraad Brakel

Unicum in de Vlaamse Ardennen

Tussen twee hoge gebouwen is op 7 meter hoogte een dik scheepstouw gespannen. "Gelukkig gingen de eigenaars van de gronden waarop de gebouwen staan akkoord dat we dat deden. Het gaat om iemand die er woont en de brouwerij Top Bronnen",  zegt Casieris. "Zonder hun toestemming zou de eekhoornbrug er niet kunnen komen. Het is een uniek project in de Vlaamse Ardennen en we hopen dat er nu minder verkeersslachtoffers zullen vallen onder de eekhoorns." 

Nodige expertise

Voor het ontwerp schakelde Brakel het studiebureau Driekwart Groen in.  "Zij hadden de nodige kennis om een eekhoornbrug te ontwerpen",  legt Casieris uit. "Eekhoorns gaan in het najaar op zoek naar eten, om zich voor te bereiden op hun winterslaap. Ze vinden dat voedsel hoog in de kruinen van de bomen. Op basis van hun instinct en reuk gaan ze de brug opsporen en die uiteindelijk als passage gebruiken." 

kasto80

Meest gelezen