Radio 2

Eeuwenoude graftombe van Italiaanse adelfamilie Adornes in Brugge weggehaald om te restaureren

In Brugge hebben ze na bijna 5 weken voorbereiden de 600 jaar oude graftombe van de familie Adornes veilig kunnen weghalen. Het was millimeterwerk om de grote grafsteen uit de Jeruzalemkapel  te krijgen. De grafsteen werd voor restauratie gebracht naar Antwerpen.

In Brugge hebben ze na bijna 5 weken de graftombe van de familie Adornes veilig kunnen weghalen. De adellijke familie komt oorspronkelijk uit Italië. Meer dan 500 jaar geleden werden twee leden van die familie begraven in de Jeruzalemkapel in het centrum van Brugge. Het Adornesdomein met de kapel en de gebouwen errond zijn vandaag een privémuseum. 

De tombe is zwaar aangetast en moet dringend gerestaureerd worden.  Het momument werd al 3 maal gerestaureerd en onderhouden door een groep zusters. Maar zij beschikten niet over de juiste kennis en materialen. Van moeder-overste moesten de zusters de witte plekken die door de Doornikse steen kwamen met schoensmeer oppoetsen. De nodige restauratie kan niet ter plekke gebeuren, dus hebben ze de tombe uiteindelijk deze voormiddag weggehaald. En dat bleek geen simpele klus te zijn.  

(Lees verder onder de foto) 

Radio 2

Omdat de graftombe groot en zwaar is en de toegang tot de kapel eerder smalletjes gingen ze heel precies en voorzichtig te werk. Gravin Véronique de Limburg Stirum is opgelucht dat het verplaatsen van de graftombe vlot verliep. "Het was een zeer delicate operatie om de graftombe uit de kapel te krijgen! De voorbereidingen hebben bijna 5 weken geduurd. De graftombe moest voldoende beschermd worden zodat wanneer de tombe zou breken er zeker niets verloren zou gaan. We hopen dat de restauratie zelf ook vlotjes verloopt", vertelt gravin de Limburg Stirum. 

De man van de gravin is nog een nakomeling van de familie Adornes. De tombe wordt nu gerestaureerd in de buurt van Antwerpen. Tegen september moet ze terug in de Jeruzalemkapel in Brugge zijn. 

Radio 2

Bekijk hier het item uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen