VRT

Mauro uit "Dwars door de Middellandse Zee" verlaat eiland waar hij 32 jaar alleen woonde en werkte

Mauro, een 81-jarige man die al meer dan 30 jaar in zijn eentje woont en werkt op het Italiaanse eilandje Budelli, gaat verhuizen. Hij geeft naar eigen zeggen toe aan de druk van de plaatselijke autoriteiten. Opvallend: Mauro was enkele weken geleden nog te zien in het programma "Dwars door de Middellandse Zee" op Eén, waar hij vol passie sprak over zijn levensstijl én over zijn grote liefde. "Zelfs hij wordt ingehaald door de maatschappij", zegt programmamaker Arnout Hauben. 

Je zag Mauro (81) enkele weken geleden in het televisieprogramma "Dwars door de Middellandse Zee", waarin programmamaker Arnout Hauben van Gibraltar naar Jeruzalem reist, langs bekende en minder bekende eilanden. Die tocht bracht hem op het Italiaanse eilandje Budelli, ten noorden van Sardinië, waar Mauro al sinds 1989 woont en werkt, in zijn eentje. Als een moderne Robinson Crusoë, al wil Mauro niet van die vergelijking weten. Want, zo zegt hij: "Robinson wil terugkeren naar de wereld, ik niet":

Maar hij zal zijn geliefde eiland nu tóch verlaten, zij het onder druk. Mauro, al meer dan 30 jaar eilandbewaker van Budelli, heeft van de overheidsinstantie die het eiland in haar bezit heeft, al meermaals de opdracht gekregen om te vertrekken. En daar heeft hij nu aan toegegeven. "Ik zal vertrekken, in de hoop dat Budelli in de toekomst bewaakt zal worden zoals ik dat de voorbije 32 jaar gedaan heb", schreef hij op zijn persoonlijke Facebookpagina.

"Het gevecht opgegeven"

Mauro belandde in 1989 op Budelli. Hij was met zijn boot onderweg naar een van de vele afgelegen eilandjes in Polynesië, in de Stille Oceaan, hij wilde weg van de maatschappij. Maar zijn boot raakte in de problemen en hij kwam met enkele vrienden terecht op de Italiaanse eilandengroep La Maddelena, in de buurt van Sardinië. Mauro maakte er kennis met de eilandbewaker van het pittoreske Budelli. De eilandbewaker ging met pensioen en Mauro besloot hem op te volgen. Sindsdien woont hij daar in zijn eentje. Hij zorgde voor planten en dieren op het eiland, bekend om zijn roze stranden, en was gastheer voor de toeristen die er passeerden.

In 2013 ontstonden er problemen toen het privébedrijf dat het eiland bezat, failliet ging. Er volgde een lange juridische strijd over de overname en in 2016 kwam Budelli in handen van de Italiaanse overheid. Sindsdien mochten er geen toeristen meer komen, al bleef Mauro wel aan boord als eilandbewaker. Maar de nieuwe eigenaar, het Nationaal Park La Maddelena, wil het eiland laten dienstdoen als kenniscentrum over milieu en natuur, en wil daarom dat Mauro vertrekt.

Mijn leven zal niet al te veel veranderen. Ik zal nog altijd de zee zien

Mauro Morandi

Mauro heeft lang aan die eis weerstaan, er circuleerden ook petities om de man op zijn eiland te laten blijven. Maar de 81-jarige Mauro zegt nu toch te verhuizen. "Ik heb het gevecht opgegeven. Na 32 jaar voel ik mij heel triest om te vertrekken", klinkt het. Volgens de autoriteiten heeft Mauro illegaal zijn verblijfplaats op het eiland verbouwd en moet hij dat herstellen. "Ze zeiden me ook dat ik mijn huis moet aanpassen en dit keer lijkt het voor echt te zijn."

Eind deze maand trekt hij naar een appartement op La Maddelena, het grootste eiland in de archipel. "Ik zal in de buitenwijken van de grootste stad wonen, dus ik ga daar alleen maar naartoe om te winkelen. De rest van de tijd zal ik op mezelf zijn", zegt hij. "Mijn leven zal niet al te veel veranderen, ik zal nog altijd de zee zien."

Arnout Hauben: "Zelfs Mauro blijkt niet te kunnen ontsnappen aan de maatschappij"

Televisiemaker Arnout Hauben herinnert zich Mauro nog goed. "Hij wilde zelf niet meedraaien in de maatschappij en had bewust voor dit bestaan gekozen. Veel mensen dromen daarvan, maar weinig doen dat ook echt", zegt hij aan VRT NWS. "Hij was voor veel mensen zo'n beetje het symbool dat het kán, ontsnappen aan de maatschappij en aan de regeltjes die ze oplegt. Hij woonde in zijn eentje, in de natuur, op zijn eigen manier, hij inspireerde velen."

Het vertrek van Mauro is misschien een sign of the times, zegt Hauben. "Er moeten regels en afspraken zijn om te kunnen samenleven. En we leven nu in een tijd waar er heel veel regeltjes zijn, en er komen er steeds meer bij. Door de coronapandemie wordt dat nog wat op de spits gedreven, iedereen controleert iedereen. Mauro was er tot nu in geslaagd om buiten de veranderende maatschappij te leven. Maar zelfs hij, op zijn afgelegen eiland, blijkt er niet aan te kunnen ontsnappen."

Mauro was voor veel mensen zo'n beetje het symbool dat het kán, ontsnappen aan de maatschappij en aan de regeltjes die ze oplegt

Televisiemaker Arnout Hauben

"Het is zo'n lieve oude man, hij doet geen vlieg kwaad. Hij woont al 30 jaar in zijn omgebouwde hut op dat eiland, waar hij elke dag de natuur om zich heen had, grote wolkenpartijen zag, stormen meemaakte. In een appartementje gaan wonen, dat zal een hele aanpassing voor hem zijn."

Of de 81-jarige Mauro op La Maddelena het gezelschap zal krijgen van de vrouw met wie hij al vier jaar een passionele relatie beleeft, waarover hij met blinkende oogjes vertelde? Dat is niet bekend.

Televisiemaker Arnout Hauben
VRT

Meest gelezen