Jonas Roosens

Fluvius schuldig verklaard aan ontploffing in Wilrijk: geen straf, wel al minstens 1,9 miljoen aan schadevergoedingen

Netbeheerder Fluvius is door de correctionele rechtbank schuldig verklaard aan de zware ontploffing in Wilrijk in september 2019. Volgens de rechter heeft het veiligheids- en controlebeleid van het bedrijf gefaald. Er werd weliswaar opschorting uitgesproken en dus werd er voorlopig geen straf opgelegd. Het bedrijf moet wel al minstens 1,9 miljoen euro aan schadevergoedingen betalen. De CEO en de directeur netuitbating werden vrijgesproken. Door de explosie kwam een vrouw om het leven en werden drie huizen volledig vernield. Andere liepen heel wat schade op. 

Op 3 september 2019 klonk er kort na de middag een enorme knal in Wilrijk die tot ver te horen was. Drie panden aan Ridderveld lagen volledig in puin. Verschillende andere woningen liepen schade op. Drie slachtoffers konden levend gered worden van onder de brokstukken, maar voor een vrouw van 86 kwam alle hulp te laat. 

Volgens een deskundige werd de ontploffing veroorzaakt door een probleem met de aansluiting aan één van de huizen. Die was onvoldoende aangeschroefd en lag ook niet diep genoeg. Dat werd niet opgelost en dat was de verantwoordelijkheid van Fluvius. Toen er werken in de straat gebeurden, is de aansluiting wellicht verschoven, waardoor het tot een gaslek kwam. Dat was niet gebeurd als de aansluiting in orde was geweest, volgens de rechter.

Verbaasd

Fluvius werd schuldig verklaard aan onopzettelijke doding en onopzettelijke slagen en verwondingen. De CEO en de directeur netuitbating zijn wel vrijgesproken. Er kon volgens de rechter niet bewezen worden dat ze individuele fouten hebben gemaakt. Fluvius moet de slachtoffers al minstens 1,9 miljoen euro aan schadevergoedingen betalen. Dat zal nog meer worden, want sommige vergoedingen werden nog maar voorlopig toegekend. 

Fluvius zegt blij te zijn dat de twee leidinggevenden vrijgesproken zijn, maar is verbaasd dat het zelf wel schuldig werd verklaard. Het zegt dat het heel wat bewijzen heeft geleverd, waaruit blijkt dat het niet schuldig is. De netbeheerder gaat het vonnis bestuderen en bekijken of het nog verdere stappen zal ondernemen of niet.

Meest gelezen