Geen lichtere straf voor vrachtwagenchauffeur die Nikita (16) doodreed in Oostakker

Een man uit Ninove is ook in beroep veroordeeld tot zes maanden cel, waarvan de helft met uitstel, voor het dodelijk ongeval waarbij de 16-jarige Nikita Everaert om het leven kwam. Hij moet ook 2.000 euro boete betalen en krijgt een rijverbod van een jaar. De straf is dezelfde als in eerste aanleg. “Ik ben opgelucht”, reageert mama Kathy Deweweire.

Op 19 februari 2018 was Nikita Everaert met haar fiets op weg naar school. Op het kruispunt van de Antwerpsesteenweg met de Orchideestraat in Oostakker ging het mis. Terwijl ze het kruispunt overstak, draaide een vrachtwagenchauffeur af naar rechts. Nikita belandde met haar fiets onder de wielen van de tientonner en overleed ter plaatse. De chauffeur bood na het ongeval geen hulp.

Geen klassiek dodehoekongeval

De chauffeur verklaarde in de rechtbank dat hij Nikita niet gezien had. Nochtans was de verkeersdeskundige duidelijk: dit was geen klassiek dodehoekongeval. De chauffeur had het meisje altijd moeten zien. De Ninovieter kreeg in eerste aanleg zes maanden cel, waarvan de helft met uitstel en ook 2.000 euro boete en een rijverbod van twaalf maanden. Ook moest hij alle proeven opnieuw afleggen. Daartegen ging de man in beroep, hopend op een lichtere straf. Hij vreesde immers zijn job te verliezen. Maar de beroepspolitierechter volgde het vonnis van de eerste rechter.

Opluchting

Nikita’s mama en zus reageren emotioneel op de uitspraak. “Ik ben opgelucht dat de beroepspolitierechter het vonnis van de eerste politierechter gevolgd heeft en de chauffeur dezelfde straf krijgt”, reageert ze. “We kunnen dit hoofdstuk nu afsluiten. Ik was toch bang dat hij een lichtere straf zou krijgen. Nu bestaat de kans nog dat hij in cassatie gaat, maar ik hoop dat hij het niet doet. Ik hoop dat hij ons nu met rust laat en zijn straf aanvaardt. Hij zit nu thuis bij zijn gezin, maar wij blijven gebroken achter. Er zal altijd een lege plaats zijn. We zijn nu ruim drie jaar verder, maar het blijft ons achtervolgen.”

Ik hoop dat hij ons nu met rust laat en zijn straf aanvaardt. Hij zit nu thuis bij zijn gezin, maar ons gezin blijft gebroken achter. Er zal  altijd een lege plaats zijn.

 

Mama Kathy Deweweire

Zwart kruispunt

Het bewuste kruispunt staat al jaren aangeduid als een van de zwarte punten in ons land. Ondertussen zijn er al aanpassingen aangebracht zodat het voor de zwakke weggebruiker toch veiliger is om de kruispunten over te steken. De grote werken zijn intussen uitgesteld en ondertussen heeft een van de aanwezige bedrijven beroep aangetekend tegen de plannen. 

kasto80

Meest gelezen