Protest tegen de militaire coup in Myanmar.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Rebellen "bezetten" legerbasis van militaire junta in Myanmar

In Myanmar heeft de Karen National Union, een prominente etnische rebellengroep, een militaire post ingenomen. De legerbasis ligt in het oosten van Myanmar, aan de grens met Thailand. In Yangon, de grootste stad van het land, kwamen een tweehonderdtal mensen op straat om te protesteren tegen de militaire coup.

In de nacht van maandag op dinsdag werd er hevig gevochten tussen de bewapende tak van de Karen National Union (KNU), de politieke groepering van de Karenbevolking, en de regeringsmilities. De Karen zijn een etnische minderheid binnen Myanmar. Het grootste deel van de Karenbevolking woont in de oostelijke staat Kayin, aan de grens met Thailand. Het gevecht tussen de KNU en de juntamilities zou een van de meest intense confrontaties zijn van de voorbije drie maanden.

Sinds het leger een staatsgreep pleegde op 1 februari, vielen er al meer dan 750 doden. De junta, oftewel het militaire regime, zette de democratisch verkozen regering van Aung San Suu Kyi af. De militairen beweerden na hun verkiezingsnederlaag dat er sprake was geweest van stemfraude. Op de staatsgreep volgden grootschalige protesten waar het leger geweld burgers niet schuwde. Ze schoten zelfs met scherp, vaak ook op kinderen.

Legerbasis "ingenomen en platgebrand"

Een woordvoerder van de KNU verklaarde dat de anti-coup rebellen een militaire post van de junta zouden hebben ingenomen en platgebrand. De basis werd al enkele weken omsingeld door KNU-rebellen. Volgens de woordvoerder zouden er elders ook gevechten hebben plaatsgevonden. Of er slachtoffers vielen tijdens de bezetting, is niet duidelijk.

"We hoorden de gevechten vanaf de andere kant. We hoorden de kogels afgevuurd worden", getuigde een Thaise burger die de strijd vanaf de grens mee kon volgen. Meer dan 25.000 Myanmarezen in de regio zijn op de vlucht voor het militaire regime. Ze zoeken vaak een schuilplaats in grotten of in de jungle of krijgen onderdak van antiregime organisaties zoals de KNU. Ongeveer 2.000 inwoners van Kayin staken de grens over naar Thailand. De gevechten in de deelstaat nemen dan ook toe.

Manifestanten met een foto van Aung San Suu Kyi, de afgezette regeringsleidster.
Mg Ny@n

Protesten -ondanks gevaar- in Yangon

In Yangon (het vroegere Rangoon), de grootste stad van Myanmar, kwamen vandaag een tweehondertal activisten samen om te demonstreren tegen buitenlandse hulp aan de junta door sommige landen. Ondanks het gevaar om neergeschoten te worden, zoals tijdens eerdere protesten, uitten de demonstraten hun ongenoegen over de crisisvergadering van de Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) die dit weekend plaatsvond.

Op deze top werd samen met de juntaleider, generaal Min Aung Hlaing, het lot van Myanmar besproken. De deelnemende landen vroegen de generaal om het geweld te staken. De junta zou de suggesties van ASAEN "in overweging nemen". Na de gevechten van deze morgen lijkt dit niet meer het geval te zijn. De demonstranten in Yangon vroegen de junta om de politieke gevangenen, waaronder Aung San Suu Kyi, vrij te laten. Hun vraag bleef onbeantwoord.

De activisten kwamen ook samen aan de Chinese ambassade in Myanmar. Ze kaartten er de Chinese betrokkenheid aan in regeringsinitiatieven zoals wegenbouwprojecten. Door hierin te investeren, steunen ze de militaire staatsgreep, aldus de protesteerders. "Het verbaast mij niet dat China de kant kiest waar ze zeker is van haar eigen winst", zegt een misnoegde student.

Bekijk hier beelden van de gevechten om de militaire basis en beelden van de protesten in Yangon:

Videospeler inladen...

Meest gelezen