De gitarist tijdens zijn concert in februari

Gitarist die concert wilde geven in kerk krijgt gelijk van rechter: onderscheid dienst en concert discriminerend

Een gitarist die een concert gaf in een kerk, heeft van de rechter in beroep gelijk gekregen. De politie legde zijn concert in februari stil, hoewel er maar 15 mensen aanwezig waren in de zaal en de afstandsregels gerespecteerd werden. De rechter ziet niet in waarom erediensten in een kerk wel kunnen, en concerten niet. Per dag dat het onderscheid bestaat moet de overheid een dwangsom van 250 euro betalen.

Op 14 februari geeft een gitarist een concert in een kerk in het Waalse Assesse. Er zitten 15 mensen in de zaal, het toegestane aantal bij een religieuze dienst. Maar de politie grijpt in en zegt dat het concert verboden is. De gitarist wilde vooral de absurditeit van de regel aantonen. Want - zo is zijn redenering - waarom mogen religieuze diensten wel met 15 mensen, en concerten niet? Het gaat tenslotte toch over hetzelfde gebouw?

Geen verschil

De man stelde zich ook burgerlijke partij in de zaak over de coronamaatregelen. Een maand geleden oordeelde een Brusselse rechter dat de coronamaatregelen niet voldoende wettelijk gemotiveerd zijn. Voor eind april moet er een duidelijke wettelijke basis zijn, aldus de rechter, anders moet de overheid een dwangsom van 5000 euro per dag betalen. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) ging in beroep tegen de zaak. Over de zaak ten gronde (in beroep) is er nog geen arrest, maar wel over het deeltje van de gitarist. Ook hij had zich burgerlijke partij gesteld in de beroepszaak.

De rechter oordeelt in beroep dat de gitarist gelijk heeft, hij had wel dat concert kunnen geven. De rechter ziet - voor eenzelfde aantal mensen en in hetzelfde gebouw - geen verschil tussen een concert of religieuze dienst. "De rechtbank beveelt de Belgische staat om een ​​einde te maken aan deze behandeling, die zij als discriminerend beschouwt", staat er te lezen in het arrest. Elke dag dat het onderscheid blijft bestaan, moet de overheid een dwangsom van 250 euro betalen. Het arrest lijkt alvast de deur open te zetten voor andere cultuurevenementen en concerten in kerken.

Meest gelezen