Ioannis Lagos.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Grieks extreemrechts Europarlementslid gearresteerd in Brussel

Het extreemrechtse Griekse Europarlementslid Ioannis Lagos is opgepakt in Brussel. Dat gebeurde nadat zijn onschendbaarheid vanmorgen werd opgeheven. Lagos werd vorig jaar in Griekenland veroordeeld tot een lange gevangenisstraf.

Ioannis Lagos was een van de toplui van de Griekse neonazistische partij Gouden Dageraad. Die werd vorig jaar in Griekenland buiten de wet gesteld als een criminele organisatie die betrokken was bij verschillende moorden en moordpogingen in 2012 en 2013.

Lagos kreeg voor zijn betrokkenheid een celstraf van 13 jaar en 8 maanden. Maar hij maakte gebruik van zijn parlementaire onschendbaarheid als Europarlementslid om van Griekenland naar Brussel te reizen. Lagos zat als onafhankelijke in het Europees Parlement.

Die onschendbaarheid is Lagos nu vanmorgen ontnomen door het Europees Parlement. Enkele uren later werd hij al opgepakt in Brussel, zo laat de Griekse politie weten. 

De partijleider van Gouden Dageraad, Nikos Michaloliakos, en de meeste andere veroordeelden, zitten al in Griekenland in de gevangenis. De nummer twee van de organisatie, Christos Pappas, is nog op de vlucht.

Meest gelezen