Het aardbeiseizoen begint: "De eerste aardbeien uit volle grond komen eraan"

Telers die aardbeien kweken in volle grond, gaan eind deze week beginnen te plukken. Vorig jaar begon het aardbeiseizoen twee weken vroeger, maar dat had toen te maken met het warme voorjaar.  

Diana en haar man Daniël hebben een aardbeienkwekerij in Opvelp, bij Bierbeek. Zij telen aardbeien in volle grond. "Er wordt niet meer zoveel geteeld in volle grond", vertelt Diana. "Maar wij gaan ervan uit dat je een aardbei moeten telen in de aarde, het woord aardbei zegt het zelf." Veel telers schakelen tegenwoordig over naar telen in bakken met substraat, een soort potgrond die ervoor zorgt dat de vruchten sneller groeien en waardoor je het hele jaar door aardbeien kan telen."

1 mei

Eind deze week gaan Diana en Daniël beginnen te plukken. "Normaal gezien begint het aardbeiseizoen in volle grond rond 1 mei", zegt Diana. "Vorig jaar zijn we zelfs al op 20 april beginnen te plukken omdat het een warm voorjaar was. We hadden toen 's nachts temperaturen tot 10 graden en dan rijpen die aardbeien ook tijdens de nacht. Dit jaar is het veel minder warm, maar tegen 1 mei zullen we wel stilaan beginnen met plukken."

Plukken van 's morgens vroeg

Het aardbeiseizoen is een drukke periode voor telers. "Van 's morgens vroeg beginnen wij eraan", vertelt Diana. "Van zodra het licht wordt, trekken we naar het aardbeienveld. Dan plukken we tot 10uur en dan wordt het te warm voor de aardbeien. Als je dan aardbeien zou plukken, krijg je drukplekken op de vruchten. Daarom gaan we pas in de late namiddag verder met plukken. En ondertussen doen we ons ander werk, klanten bedienen en de aardbeienautomaat vullen."

Meest gelezen