Videospeler inladen...

Klussers botsen op heuse houtschaarste: "Minimaal vier tot zes weken wachten, en prijzen soms verdubbeld"

Door corona ben je thuis misschien ook aan het klussen geslagen, en je bent zeker niet de enige. Gevolg: de vraag naar hout is explosief gestegen, met een heuse houtschaarste bij groothandelaars tot gevolg. Prijzen voor sommige types hout zijn quasi verdubbeld, net als de wachttijd. En zelfs de houten palletten, waarop de producten gestapeld worden, zijn moeilijk te verkrijgen, zo klinkt het in een reportage in het "Journaal Laat" bij een houthandelaar in Aarschot.

Ben je van plan om zelf een tuinhuisje te timmeren, of met een paar palletten aan de slag te gaan voor een zelfgemaakt bed of zetel? Dan zal je er naast wat extra geduld, ook meer geld voor over moeten hebben. Door de lockdown kopen enorm veel mensen hout, en door problemen in de logistieke keten kunnen houtleveranciers niet volgen met de leveringen.

"Oorspronkelijk is de schaarste ontstaan door de eerste lockdown," vertelt Luc Uten van Carlens Houthandel in Aarschot. "Fabrieken werden stilgelegd, en hout was maar heel moeilijk beschikbaar omdat er amper vrachtwagens reden en de grenzen gesloten waren. Daarnaast zat iedereen thuis, en zijn er dus ook veel mensen beginnen te klussen met hout, zowel binnen als buiten."

Vorig jaar betaalde je 1 euro per lopende meter hout, nu is dat al 1,90 euro.

Gevolg: een grotere vraag naar hout, en tegelijk minder aanbod, wat leidt tot schaarste. Op sommige houtsoorten moet je tot acht weken wachten. En eens de gewenste houtsoort wel beschikbaar is, moet je er ook meer voor neertellen bij de kassa. Eén populaire houtsoort, die voor allerlei toepassingen binnenshuis wordt gebruikt, is qua prijs bijna verdubbeld. “Vorig jaar betaalde je daar 1 euro per lopende meter hout voor, nu is dat al 1,90 euro,” zegt Luc Uten.

Niet enkel de aanvoer van ruw hout stokt, maar ook de voorraad van afgewerkte producten komt in het gedrang, zoals de veelgevraagde basisdeuren. "Zelfs palletten - op zich een banaal product dat we gebruiken om andere producten te stapelen - zijn momenteel moeilijk te verkrijgen," stelt Luc Uten. "Zo erg is het geworden." De problemen zouden nog zeker tot na de zomer duren. Wie wil klussen, heeft dus maar beter wat geduld.

Bekijk hier de volledige reportage uit het "Journaal Laat",  bij een houthandelaar in Aarschot:

Videospeler inladen...

Meest gelezen