BEKIJK - Is de Indiase coronavariant gevaarlijker? En werken vaccins nog? Vaccinologe Isabel Leroux-Roels geeft antwoord

De Indiase variant van het coronavirus heeft nog niet alle geheimen prijsgegeven. Veel wetenschappelijke gegevens zijn er momenteel niet. Intussen is deze nieuwe variant ook in ons land opgedoken. Isabel Leroux-Roels, hoofd van het Centrum voor Vaccinologie van de Gentse universiteit, legt uit wat we al weten. "We moeten waakzaam blijven, maar er is momenteel geen reden tot paniek." 

In India sneuvelen trieste records: per dag meer dan 300.000 nieuwe besmettingen en ruim 2.000 doden. Cijfers die wellicht nog hoger liggen. Dat dit niet alleen te maken heeft met de Indiase variant van het virus ontdek je in de video hieronder.

Videospeler inladen...

De wetenschappelijke naam van de Indiase variant is B.1.617. Wereldwijd gingen alarmbellen af toen er nog een benaming kwam: 'dubbel mutant virus'. Ontdek in een volgende video waarom dit niet betekent dat deze variant twee keer zo besmettelijk zou zijn.

Videospeler inladen...

Twintig studenten uit India die naar Leuven en Aalst reisden, bleken besmet met de Indiase variant. Eerder dook de variant ook op in Brussel en Antwerpen. Maar scenario's als in India moeten we hier niet vrezen, zegt vaccinologe Isabel Leroux-Roels.

Videospeler inladen...

Het inreisverbod uit India is sinds deze week verstrengd. Bekijk in onderstaande video waarom dit niet heiligmakend is en waarom het vooral belangrijk is dat we de klassieke coronamaatregelen blijven volgen.

Videospeler inladen...

Momenteel is het nog te vroeg om te weten of de vaccins tegen de Indiase variant opgewassen zijn. Maar vaccinologe Isabel Leroux-Roels weet wel dat de huidige vaccins vrij gemakkelijk aangepast kunnen worden aan nieuwe varianten. Bekijk en beluister haar antwoord in deze laatste video.

Videospeler inladen...

Meest gelezen