Videospeler inladen...

"Laat je vaccinatie voorgaan op je vakantieplannen", zegt Agentschap Zorg en Gezondheid

Als je geplande vakantie zou samenvallen met een uitnodiging voor een coronavaccinatie, roept het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid op om te kiezen voor de vaccinatie en je reisplannen aan te passen. "Onze reisplannen moeten in functie staan van de vaccinatie, en niet omgekeerd," zegt woordvoerder Joris Moonens. "Vaccinatiecentra kunnen niet voor iedereen een aanbod op maat gaan aanbieden."

Het is nog onzeker naar waar en hoe gemakkelijk we zullen kunnen reizen komende zomer, maar reisbureaus bieden al volop reizen aan, ook naar het buitenland. Niet enkel citytrips naar Barcelona of Praag (foto boven: het Alhambra in Granada, Spanje), maar ook meer exotische bestemmingen als Bangkok, New York of Sydney: het kan in principe allemaal. Wegens de onzekerheid over de reisregels, bieden reisbureaus flexibele voorwaarden aan.  

Reisbureaus stellen zich flexibel op

"We bieden de mogelijkheid aan de mensen om zich in te dekken tegen plotse wijzigingen. Zo hebben we een flexigarantie die hen tot 30 dagen voor de afreis toelaat om de reis volledig te veranderen naar een andere bestemming of een andere datum. Zonder enige reden", zegt Frank Bosteels van touroperator Connections. 

Ook andere reisbureaus werken zo flexibel mogelijk en geven reizigers de optie om nog om te boeken. TUI bijvoorbeeld geeft reizigers tot een week voor afreizen nog de optie om voor een andere datum of bestemming te kiezen. "Dit kan gratis, en tot maximaal vier keer. Een afspraak voor een vaccin is daarbij een geldige reden", zegt Piet Demeyere van TUI. 

Wij bieden reizigers een flexigarantie waarbij ze tot 30 dagen voor de afreis nog kunnen omboeken

Frank Bosteels van Connections

Reizigers plannen alles best goed in

De uitnodigingen voor een vaccinatie worden in principe zo'n tweetal weken op voorhand uitgestuurd. Bovendien moeten we voor de meeste vaccins nog eens langsgaan voor een tweede dosis, behalve bij dat van Johnson & Johnson. Het komt er dus op aan om goed te plannen.  

Het Agentschap Zorg en Gezondheid roept daarom op tot voorzichtigheid bij het inplannen van je zomervakantie, want veel mensen zullen nu eenmaal worden opgeroepen in de maanden juni en juli. Het zou dus goed kunnen dat beide blijken samen te vallen, en dat moeten we echt vermijden, zegt Joris Moonens: "Als we zes miljoen Vlamingen op een aantal weken willen vaccineren, moeten we toch vragen dat iedereen zich daar maximaal naar organiseert en de vaccinatie voorrang geeft. Vaccinatiecentra kunnen niet voor iedereen een aanbod op maat gaan aanbieden. Dus nogmaals, probeer uw vakantie te plannen in functie van uw vaccinatie en niet omgekeerd." 

Vaccinatiecentra kunnen niet voor iedereen een aanbod op maat gaan aanbieden

Joris Moonens, Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid

Bekijk hier de reportage uit "Het journaal" en lees door onder de video:

Videospeler inladen...

Wie komt wanneer aan de beurt?

Op de website laatjevaccineren.be kan je checken welke groepen grosso modo wanneer aan de beurt komen. Het doel van de Vlaamse regering om elke volwassene gevaccineerd te hebben tegen 11 juli, maar hou er rekening dat er bij de meeste vaccins dus nog een tweede prik volgt enkele weken later. Het Agentschap Zorg en Gezondheid postte deze grafiek op zijn website (tekst loopt door onder de grafiek):

Bron: Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid

Hoe zit het precies met de reizen voor deze zomer?

Waar we precies naartoe zullen kunnen gaan en onder welk voorwaarden, blijft intussen nog onduidelijk. Er zal opnieuw worden gewerkt met kleurencodes voor bepaalde landen of streken. Afhankelijk van die codes zullen we bij terugkeer in quarantaine moeten of eventueel een coronatest moeten ondergaan. "We denken dat de kleurencodes nog de hele zomer zullen evolueren, al hopen we dat dit minder zal zijn dan vorig jaar", zegt Frank Bosteels nog. 

Europa kleurt nog grotendeels rood, maar momenteel zijn er al verschillende oranje zones zoals in Portugal (alles behalve de Azoren), delen van Spanje, Denemarken, Noorwegen en Ierland, en enkele Griekse eilanden. Buiten Europa ligt New York in een rode zone, maar Bangkok dan weer niet. Thailand is zelfs helemaal groen ingekleurd, net als bijvoorbeeld Australië. "We hopen dat de kleurencodes nog verbeteren richting zomer", zegt Demeyere. Check de kleurencodes voor de landen hier. 

Hou er ook rekening mee dat bepaalde landen of regio's ook opnieuw voorwaarden kunnen stellen aan binnenkomende reizigers. En mocht je al gevaccineerd zijn, dan is het belangrijk om dat bewijsje goed bij te houden.  

Meest gelezen