Radio 2

Leuvense frituren moeten vanaf 2023 plastic bakjes en bestek bannen

De stad Leuven legt nieuwe voorwaarden op voor de uitbating van frituren die zich op het openbaar domein bevinden. Meest opvallende nieuwe regel is het verbod om niet-herbruikbare verpakkingen zoals plastic te gebruiken.

Leuven telt momenteel nog vijf frituren, die van de stad een stukje openbare ruimte huren. Voor die frituren zijn nu nieuwe concessievoorwaarden uitgewerkt, dat zijn regels waaraan de frituren moeten voldoen als ze hun concessie willen behouden. De meest opvallende nieuwe regel is het bannen van plastic verpakkingen en bestek.

Ivo Peeters en zijn vrouw baten Friethuis Heuvelhof in Kessel-Lo uit. Zij hebben geen probleem met de nieuwe voorwaarden. "Voor klanten die hier ter plaatse eten gebruiken we een gewoon servies en bestek, dat we afwassen. Wie zijn frietjes afhaalt krijgt zijn eten mee in kartonnen bakjes en papieren draagzakjes. Plastic gebruiken we nu al zo weinig mogelijk, alleen voor bepaalde snacks", zegt Ivo. "De klanten stellen daar geen vragen bij, ook zij beseffen dat het zo beter is voor het milieu", besluit Ivo.  

Meest gelezen