Liveblog - Maasmechelen behoudt buitenbubbel van 4, geen mondmaskerplicht meer buiten voor wie gevaccineerd is in de VS

De ziekenhuiscijfers blijven voorzichtig positief dalen, zowel de opnames (-5%) als het aantal intensieve zorgpatiënten (-6%). In totaal bezetten nog 2.952 covidpatiënten een ziekenhuisbed. Ook de positiviteitsratio en het reproductiegetal blijven zakken, zij het bescheiden. Want de cijfers in de Limburgse grensgemeenten bijvoorbeeld blijven opvallend hoog, en daarom heeft de gemeente Maasmechelen beslist om de buitenbubbel van 4 personen te behouden, en niet uit te breiden naar 10 personen. Blijf op de hoogte over het coronanieuws met onze liveblog:

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Nieuwe regel in de VS: wie gevaccineerd is, moet buiten geen mondmasker meer dragen

Amerikanen die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus hoeven voortaan buiten geen mondmasker meer te dragen. Dat is een nieuwe richtlijn van de Amerikaanse gezondheidsdienst. 

Enkel in een drukke menigte wordt een mondmasker wel nog aanbevolen voor wie gevaccineerd is. Tot nu toe was de richtlijn dat mensen buiten een mondmasker moeten dragen als er geen 2 meter afstand kan worden gehouden. 

Een mondmasker dragen in publieke binnenlocaties, zoals op restaurant of bij de kapper blijft wel aangewezen. Dat geldt ook bij concerten en in sportstadions. Bijna de helft van de Amerikanen heeft intussen al zeker één prik gehad met een coronavaccin.

Rust in Nederland teruggekeerd na ingaan van avondklok om 22 uur

Nederland vierde vandaag "Koningsdag", en die vrije dag in combinatie met mooi lenteweer lokte in veel grote steden veel volk naar buiten. Té veel volk vaak, in straten en parken. Maar tegen het ingaan van de avondklok om 22 uur is de rust overal teruggekeerd.

Bekijk hier de reportage uit het late journaal, met reacties van enkele uitgelaten Nederlanders, en journalist Helen Goedgebeur in de lege straten van Breda:

Videospeler inladen...

Harry en Meghan organiseren benefietconcert, opbrengst gaat naar vaccinatiecampagne in armere landen

Harry en Meghan organiseren in mei een groots benefietconcert in Los Angeles: "Vax Live". De opbrengst van dat evenement moet de vaccinatiecampagne ondersteunen, vooral minder welvarende landen. Ook de Amerikaanse president Biden en zijn vrouw Jill zetten hun schouders onder het initiatief, net als de Franse president Macron en zijn Canadese collega Trudeau, laat organisator ONG Global Citizen weten. 

"Vax Live, het concert om de wereld samen te brengen", onder die noemer wordt het concert georganiseerd. De show wordt op 2 mei opgenomen, en op 8 mei uitgezonden op YouTube. Het publiek bestaat uit van zorgverleners en mensen die strijden tegen het coronavirus. Alle aanwezigen zullen gevaccineerd zijn. Artiesten die al hebben bevestigd, zijn onder andere Jennifer Lopez, Eddie Vedder en HER. 

De bedoeling van de benefiet is om zo veel mogelijk geld in te zamelen voor de aankoop van vaccins in armere landen. De organisatie wil ook de leiders van de G7, de grootste economieën ter wereld, aansporen om extra dosissen van coronavaccins die ze niet nodig hebben voor hun eigen bevolking te delen met andere landen. Organisator Global Citizen heeft vorig jaar al een groots benefietconcert georganiseerd, met internationale sterren, om geld in te zamelen en de zorgsector te bedanken voor alle inspanningen.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Minister van Binnenlandse Zaken Verlinden: "Geen dwangsommen door indiening pandemiewet"

Door de indiening van het ontwerp van pandemiewet in de Kamer ontsnapt de regering aan de dwangsommen die opgelegd waren door de rechtbank van eerste aanleg zolang er wettelijke grond is voor de coronamaatregelen. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, in een reactie op het tussenarrest van het hof van beroep in deze zaak.

Het Brusselse hof van beroep heeft beslist om op 18 mei de debatten te heropenen over de wettigheid van de COVID-maatregelen. Het hof zal daarom geen beslissing nemen vóór vrijdag 30 april, de datum waarop de termijn verstrijkt die door de rechter in eerste aanleg aan de staat was toegekend om "een einde te maken aan de schijnbare onwettigheid die voortvloeit uit de maatregelen ter beperking van de vrijheden".

In haar reactie verwijst minister Verlinden naar het advies van de Raad van State van zaterdag over het laatst genomen ministerieel besluit. De afdeling Wetgeving van de Raad van State bevestigt hierin dat de minister van Binnenlandse Zaken op basis van de wet op het politieambt, de wet betreffende de civiele bescherming en de wet betreffende de civiele veiligheid inderdaad bevoegd is om maatregelen te nemen.

Dit betekent dat ondertussen de coronamaatregelen van kracht blijven en er dus ook niets verandert aan de handhaving, aldus de minister. Verlinden wijst er nog op dat met de indiening van het ontwerp van pandemiewet in het parlement de dwangsommen vermeden worden die de rechtbank van eerste aanleg opgelegd had indien tegen 30 april niet de nodige maatregelen genomen werden om een einde te maken aan de vermeende onwettigheid. 

"Dit wetsontwerp, dat morgen in het Parlement wordt toegelicht en besproken alsook het recente advies van de Raad van State, kunnen een antwoord zijn op de vraag van de Voorzitter van de Rechtbank van eerste aanleg zodat de betaling van de dwangsommen daardoor niet aan de orde is", laat minister Verlinden weten in haar schriftelijke reactie. Ze beraadt zich intussen over verdere stappen naar aanleiding van het tussenarrest. 

CLI

Duidelijke taal van ondernemer en ex-farmabaas Marc Coucke: "Hef de patenten op coronavaccins op"

Schaf de patenten op de coronavaccins af, zodat wereldwijd iedereen zo snel mogelijk kan gevaccineerd worden. Die duidelijke boodschap heeft ondernemer en voormalig farmabaas Marc Coucke gegeven in "De afspraak" op Canvas. Coucke pleit enkel voor een uitzondering voor de coronavaccins, niet voor een volledige afschaffing van de patentenregeling.

Meer weten? Lees dit artikel:

Testcongres in Antwerpen onderzoekt verschillende telmethodes voor bezoekers

In Antwerpen is vandaag een testevenement georganiseerd voor 200 mensen uit de toerisme- en evenementensector, en dat binnen in een zaal. Op het congres bespreken de deelnemers de toekomst van hun sector. Tegelijkertijd wordt er onderzoek gedaan naar 5 verschillende methodes om bezoekersstromen te tellen en in kaart te brengen. Dat is iets wat op testevenementen in Nederland nog niet onderzocht is.

Bekijk hier de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

"Recente verspreiding coronavirus in gevangenissen is erg verontrustend"

De Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen waarschuwt voor de coronacijfers in onze gevangenissen. In de eerste drie weken van april raakten 225 gedetineerden besmet op een gevangenispopulatie van 10.423. Dat is 22 procent van het totaal aantal gedetineerden dat sinds het begin van de pandemie positief is getest op COVID-19. 

Tijdens de eerste coronagolf in het voorjaar van 2020 werd het aantal gedetineerden met bijna 10 procent verminderd. Dat gebeurde volgens de Toezichtsraad dankzij initiatieven die de minister van Justitie tijdelijk had genomen om de druk op de gevangenissen te verlichten en de gevangenisbevolking te verminderen. "Deze initiatieven zijn ook zeer doeltreffend geweest om de verspreiding van het virus in de gevangenis te beperken", zegt Marc Nève, voorzitter van de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen.

Maar een jaar later is de gevangenispopulatie opnieuw op het niveau van vóór de crisis en is de recente verspreiding van het virus nog verontrustender. Bovendien zijn de afgelopen week de gevangenissen van Vorst en Gent tijdelijk onder volledige lockdown geplaatst, terwijl de gevangenis van Dendermonde sinds 1 april in lockdown is. Tegelijk staan er drie vleugels van de gevangenis van Jamioulx onder quarantaine.

Geef gedetineerden voorrang in de vaccinatiecampagne, en niet enkel de cipiers. In rusthuizen zijn ook zowel het personeel als de bewoners prioritair gevaccineerd. 

Marc Nève, voorzitter van de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen

"Ondanks de uiterst restrictieve maatregelen van de gevangenisadministratie om de verspreiding van het virus in de gevangenissen te voorkomen, komt COVID-19 steeds meer de gevangenissen binnen", benadrukt Nève. "En de overbevolking in sommige gevangenissen dwingt soms een positieve gevangene in quarantaine te worden geplaatst met een negatieve medegevangene omdat er niet genoeg ruimte is om hen te scheiden."

De Toezichtsraad roept de autoriteiten op om in het kader van de vaccinatie tegen COVID-19 voorrang te geven aan gedetineerden. Momenteel krijgen enkel de cipiers voorrang in de vaccinatiecampagne. 

"Naar het voorbeeld van wat in de rusthuizen is toegepast, zal alleen de vaccinatie van het personeel en de gevangenen hun een gelijkwaardig beschermingsniveau bieden en een versoepeling van de momenteel geldende sanitaire maatregelen mogelijk maken", aldus Nève.

“Nabijheid moet helpen om dak- en thuislozen te bereiken voor vaccinatie”

Eén van de groepen die heel moeilijk te bereiken is voor vaccinatie tegen corona, is die van de daklozen en mensen zonder een wettelijk verblijf in België. Het zou gaan om zo’n 100.000 tot 150.000 mensen in ons land, van wie er 50.000 tot 75.000 in Brussel wonen. Zij worden momenteel zelfs niet eens meegeteld in de lagere vaccinatiecijfers in bepaalde Brusselse gemeentes. 

“Het is belangrijk om iedereen te bereiken, we moeten met z’n allen naar de 70 procent vaccinatiegraad gaan”, zegt Alexis Andries, directeur van de Belgische projecten voor Dokters van de Wereld in “De wereld vandaag”.

Deze groep is heel moeilijk te bereiken door een combinatie van factoren. “Er is de culturele drempel, een zeer groot wantrouwen tegenover de overheid, een gigantische afstand tot informatie en dan zijn er ook nog de administratieve drempels. Geen rijksregisternummer of geen adres, betekent geen oproepingsbrief.”

Er zouden 100.000 à 150.000 dak- of thuislozen zijn in België, van wie de helft op Brussels grondgebied zou leven.

Hoe we die groep mensen toch kunnen bereiken? “We moeten dit compenseren door heel veel nabijheid. We steunen daarvoor op de vertrouwensband die de lokale organisaties hebben ontwikkeld. Zij kunnen fake news of negatieve berichtgeving over vaccins op sociale media tegenspreken en de mensen helpen overtuigen. We moeten voorts specifieke tools ontwikkelen samen met de overheden.” 

Andries denkt aan mobiele vaccinatieteams, of eventueel een speciaal vaccinatiecentrum voor dak- en thuislozen, met mensen die dan specifiek voorbereid zijn. Er zal wat extra energie naartoe moeten gaan, om de dak- en thuislozen te bereiken, zegt hij. “Bij de overheden is alvast het besef aanwezig dat we niemand in deze pandemie mogen achterlaten.”

Een goed vaccin voor die doelgroep zou alvast Johnson & Johnson zijn, omdat daar maar één dosis van nodig is. Binnenkort moet het mobiele team van start gaan, maar Andries hoopt dat er ook na deze pandemie een gezondheidsbeleid voor de precaire doelgroepen kan zijn.

Een goed vaccin voor deze precaire doelgroep zou Johnson & Johnson zijn, waar maar één dosis van nodig is.

Beluister hier het integrale gesprek met Dokters van de Wereld in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Belga: themabeeld

Organisator feest Ter Kamerenbos "La Boum 2" vrijgelaten na verhoor

Een woordvoerder van het collectief L'Abîme, dat op 1 mei opnieuw een feest wil organiseren in het Ter Kamerenbos, is ondervraagd en na dat verhoor vrijgelaten. Dat meldt het Brusselse parket. Op 1 april liep de eerste editie van het nepfestival nog volledig uit de hand, het kwam tot een confrontatie tussen verschillende jongeren en de politie.

Lees meer:

Burgemeesters van Limburgse grensgemeenten: "Ga geen terrasje doen in Nederland"

Burgemeester van Lanaken Marino Keulen (Open Vld) roept op om vanaf morgen niet naar de Nederlandse terrassen te trekken. Dat meldt TVL en het nieuws wordt aan Belga bevestigd. Ook zijn collega's Raf Terwingen (CD) van Maasmechelen en Mark Vos (CD) van Riemst raden hun inwoners af om in Nederland een terrasje te doen.

De grensgemeenten maken zich ongerust over inwoners die vanaf morgen de grens oversteken voor de Nederlandse terrassen, zoals in het nabijgelegen Maastricht, dat normaal veel Belgische bezoekers en shoppers lokt. De coronacijfers in het Maasland zijn niet goed, zowel in de Limburgse grensgemeenten als in Nederlands-Limburg.

Lanaken is zelfs een van de zwaarst besmette gemeenten van het land. "Hier is het slecht, en in Nederland en Maastricht is het niet veel beter", zegt burgemeester Marino Keulen. "Het is zaak van alle zeilen bij te zetten. We moeten het gevaar niet opzoeken, want dat zou alleen maar de problemen vergroten en langer laten duren." Het is niet verboden om de grens over te steken, maar terrassen stellen ze in Nederland wel gelijk met reisverkeer en quarantaineverplichtingen

We mogen het gevaar niet opzoeken: dat zou de problemen vergroten, en dus ook langer laten duren.

Marino Keulen, burgemeester Lanaken

"Ik hou een beetje mijn hart vast daarvoor", zegt ook Raf Terwingen, burgemeester van Maasmechelen. "De besmettingen in mijn gemeente zijn nog altijd extreem hoog. Het is dus ook verstandig voor Nederlanders om niet naar België te komen, maar de grenzen sluiten is niet onze bevoegdheid." Burgemeester Terwingen heeft ook beslist om de buitenbubbel van 4 aan te houden: afspreken mag er in openlucht dus niet met 10, zoals elders. De coronacijfers in Maasmechelen zijn te slecht om die versoepeling toe te laten, vindt Terwingen.

Lees hier meer:

Mark Vos, burgemeester van Riemst, steunt de algemene oproep vanuit Nederland om niet naar hun terrassen te komen. Het is niet verboden, maar het wordt wel afgeraden om massaal naar Nederland te gaan. "Het is vooral een kwestie om drukte te vermijden, als alle Belgen daar ook naartoe zouden gaan", aldus Vos. "In Riemst is het aantal besmettingen voorlopig laag en we hopen dat we dat zo kunnen houden."

AFP or licensors

Meest gelezen