James Arthur Photography

Luchtkwaliteit meten op corona-testevents: hoe doe je dat?

Hoe organiseer je een veilig evenement of concert? De luchtkwaliteit is een van de belangrijkste parameters om in de gaten te houden tijdens testevents. Werner Rits van Airvisor in Oud-Turnhout monitorde gisteren de lucht in de  KVS in Brussel. "De vijftig aanwezigen hebben amper invloed gehad op de CO₂", zegt Rits op Radio 2 Antwerpen.

Is het veilig om met een grote groep mensen in een theater te zitten? Dat werd gisteren getest in de Brusselse KVS. Naast sneltesten, mondmaskers en afstand is de luchtkwaliteit van groot belang. "Wij hebben gisteren vijf meettoestellen gebruikt in de zaal van de KVS", vertelt Wenrer Rits van het Oud-Turnhoutse bedrijf Airvisor in "Start Je Dag". "Twee meters hingen boven de parterre en drie aan de verschillende balkons. Daarmee meten we de CO₂-uitstoot en de aanwezige aerosols, dat zijn de vochtige deeltjes die vrijkomen bij het uitademen. We monitoren ook de luchtvochtigheid en het aantal fijnstofdeeltjes dat in de theaterzaal aanwezig is."

De KVS mag tot 1200 ppm CO₂ gaan. Gisteren haalden we maximaal 660 ppm 

Werner Rits

Virus houdt van droge lucht en fijnstof

De verschillende parameters zijn van belang om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zegt Rits. "Als de lucht te droog is, zweven de aerosolen langer in de lucht rond en verhoogt de kans op besmetting. De luchtvochtigheid moet dus hoog genoeg zijn. Als er meer fijnstof in de lucht zit kan het virus zich daarop hechten en verspreiden."

Beluister hieronder de uitleg van Werner Rits op Radio 2 Antwerpen. Lees verder onder de audioplayer.

"Amper invloed op CO₂"

Volgens Werner Rits waren de resultaten van de test met 50 aanwezigen bemoedigend. "De belangrijkste parameter is CO₂ en die mocht in de KVS de drempel van 1200 ppm niet overschrijden. Zonder publiek haalden we waarden van gemiddeld 550 ppm. Tijdens de voorstelling gingen de meters maximaal tot 660 ppm. Er is dus nog heel veel marge. Het bezoek van 50 personen had geen grote invloed op de CO₂ en op mogelijk aanwezige aerosolen", besluit Rits op Radio 2 Antwerpen. De resultaten van de luchtmeting op het testevent worden nu verder geanalyseerd en aan de KVS bezorgd. 

Meest gelezen