Videospeler inladen...

Ondernemer en ex-farmabaas Marc Coucke: "Hef de patenten op coronavaccins op"

Schaf de patenten op de coronavaccins af, zodat wereldwijd iedereen zo snel mogelijk kan gevaccineerd worden. Die duidelijke boodschap heeft ondernemer en voormalig farmabaas Marc Coucke gegeven in "De afspraak" op Canvas. Coucke benadrukt dat het algemene patentenbeleid wel moet blijven bestaan, maar dat er enkel voor de coronavaccins een uitzondering gemaakt zou moeten worden.

Ondernemer Marc Coucke sprak als voormalig apotheker en farmabaas duidelijke taal. "Ik denk dat we nu op een punt zitten waarop we kunnen zeggen: stop met die patenten op die coronavaccins. En gooi alles open, zorg er gewoon voor dat de hele wereld zo snel mogelijk gevaccineerd wordt. Desnoods puur uit een vorm van eigenbelang. Zolang de vaccinatiegraad niet hoog genoeg is, gaan er varianten van het virus blijven komen."

Ik pleit enkel voor een uitzondering voor de coronavaccins. Zonder patentenregeling gaat de research in de sector erop achteruit.

Marc Coucke

Coucke benadrukte dat het volledige patentenbeleid niet op de schop moet. "We mogen een eventuele uitzondering voor de coronavaccins niet doortrekken, anders gaan de researchmogelijkheden van de hele sector er zwaar op achteruit", zegt hij daarover. "Maar ik denk dat de meeste farmabedrijven hun investering in een coronavaccin al ruim hebben terugverdiend. Dan kan het niet zijn dat we andere landen nog jaren laten wachten eer zij kunnen vaccineren."

Op de vraag of hij dat standpunt destijds als bedrijfsleider in de farmaindustrie ook zou hebben verdedigd, antwoordt Coucke van wel. "Ik heb altijd dergelijke houding ingenomen. Het is een prachtige industrie, alleen smijt die soms zijn eigen ruiten in. Zo is de focus op de betaalbaarheid van geneesmiddelen positief: de uitwassen mogen er stilaan uit."

Wat met de coronasteun voor bedrijven? "Sommige infusen moeten weg"

Coucke kreeg als bedrijfsleider van verschillende ondernemingen ook de vraag hoe hij kijkt naar de conjunctuurbarometer. Daarin peilt de Nationale Bank elke maand bij 3.000 ondernemers naar hun vertrouwen in de toekomst. Er heerst behoorlijk wat optimisme, zo blijkt uit de meest recente cijfers van De Tijd.

“Chapeau, de overheid heeft dat goed gedaan, met alle coronasteun. Er zijn voorwaarden gecreëerd om hierdoor te geraken. Maar de heropleving van de economie zal er niet komen dankzij die steun", zegt Coucke duidelijk. 

"De overheid zal enkele infusen moeten wegtrekken. Niet die van de horeca: dat is een zeer laagdrempelige sector qua jobs, waar we in ons land het verschil mee kunnen maken. Wel van de industrie bijvoorbeeld: er zijn wel enkele bedrijven die de overheidssteun minder nodig hebben."

Coucke pleit ook voor de activering van het spaargeld dat geparkeerd staat op tal van spaarboekjes. "Er is nog nooit zo veel slapend geld geweest, en door de inflatie wordt dat in de toekomst minder waard. De overheid moet manieren bedenken om dat geld naar de economie te halen, en mensen te laten investeren. Ondernemers zullen wel voor groei zorgen, als de omgevingsfactoren maar goed zijn."

Bekijk hier het integrale gesprek met Marc Coucke in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen