Drukke tijden voor messenslijper Youenn door heropening horeca 

Messenatelier Goegeslepen uit Haacht heeft dezer dagen een drukke agenda. Met de nakende heropening van de horeca willen veel uitbaters hun messen laten slijpen en dat doen ze bij messenslijper Youenn De Mulder. "Koksmessen zijn duur, die gooi je niet zomaar weg als ze bot zijn."

Goegeslepen is een mobiel atelier dat een jaar geleden opgericht is door Youenn De Mulder en zijn vriendin Elise Mathijs uit Haacht. "Een mobiel slijpatelier is uitzonderlijk in vlaanderen", vertelt Elise in Start Je Dag op Radio 2 Vlaams-Brabant. "We gaan van horecazaak tot horecazaak om de messen te slijpen. Over één mes doen we gemiddeld 10 minuten. Dat is niet veel, maar door de aankomende heropening van de horeca hebben we nu wel onze handen vol. Samen met de horeca vliegen we er vollen bak in."

"Youenn is 15 jaar lang chefkok geweest en merkte toen hoe zeldzaam het beroep van messenslijper is", vervolgt Elise. "Koksmessen zijn duur, die gooi je niet zomaar weg als ze bot zijn. Youenn heeft altijd zelf zijn messen moeten slijpen en heeft zo zijn passie ontdekt. Daar heeft hij dan zijn beroep van gemaakt. We hebben een atelier opgericht, een bestelwagen gekocht en  Goe Geslepen was geboren."

Scharensliep

"Messenslijper is een oud beroep, dat bijna uitgestorven is. Vroeger was er de 'scharensliep' en die reed op een fiets met een karretje door de straten. Aan dat karretje zat een steen die de scharensliep kon doen ronddraaien en daaraan sleep hij de messen. Vroeger lieten mensen alles repareren, vandaag leven we in een wegwerpmaatschappij en gooien we botte messen weg, maar met Goe Geslepen voorkomen wij dat."

Youenn slijpt niet alleen koksmessen, maar ook zwaarden en Japanse messen. Hij poliert ook oude juwelen. "We zijn een koppel dat oude ambachten opnieuw tot leven brengt. Youenn slijpt messen en ik maak servies en doe aan pottenbakken", lacht Elise.

Meest gelezen