Overvol op veel plaatsen in Nederland tijdens Koningsdag in coronatijd: verschillende parken ontruimd 

Nederland viert voor het tweede jaar op rij Koningsdag op een wegens de coronapandemie aangepaste manier. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie dochters trokken voor de viering naar Eindhoven. Willem-Alexander noemde Koningsdag 2021 een editie "om nooit te vergeten, maar ook om nooit te herhalen". Evenementen en bijeenkomsten zijn niet toegestaan, maar toch is het op veel plaatsen veel te druk. Verschillende parken, zoals het Vondelpark in Amsterdam, zijn ontruimd door de politie. 

De koninklijke familie vierde de 54e verjaardag van Willem-Alexander in Eindhoven, in een studio op het terrein van een technologiecampus die volledig was afgesloten voor het publiek. 

De koning en kroonprinses Amalia kwamen aangereden in een 55 jaar oude DAF Kini, het autootje dat de koninklijke familie veel gebruikte toen Willem-Alexander jong was. De rest van het gezin volgde in een grotere auto. 

(lees door onder de foto)

Het gezin woonde in de studio optredens, een regioquiz en een talkshow bij. Naar het stadscentrum van Eindhoven trok de koninklijke familie niet, wegens de coronapandemie. De inwoners was gevraagd thuis te blijven. 

Verwijzend naar de beperkende maatregelen noemde Willem-Alexander deze Koningsdag er een "om nooit te vergeten, maar ook om nooit te herhalen."

Toch druk, "veel te druk"

Het is al het tweede jaar dat Koningsdag in aangepaste vorm wordt gevierd. Vorig jaar waren de coronamaatregelen nog strenger. Toen werd de nationale feestdag omgedoopt tot "Woningsdag" en vonden er enkel digitale festiviteiten plaats, die door Willem-Alexander en zijn gezin werden bijgewoond vanuit Paleis Huis ten Bosch.

Bekijk hier de beelden van Koningsdag (de tekst gaat hieronder door):

Videospeler inladen...

Ook dit jaar mogen bijeenkomsten en officiële evenementen niet plaatsvinden. "Maar toch is het druk, véél te druk", zegt correspondent in Nederland Joris van Poppel, die Koningsdag volgt in Breda.

Beluister hier het gesprek met Joris van Poppel in "De wereld vandaag" (de tekst gaat hieronder door):

"Er zijn heel veel mensen de straat opgegaan, gekleed in het oranje, zoals dat gaat in Nederland. Mensen hebben zelf hun biertjes meegenomen en drinken die ook op op straat. Het volk is naar buiten gekomen, wat officieel niet de bedoeling was. Maar er hangt wel een goede sfeer op straat, dat mag ook wel gezegd worden."

Mensen hebben zelf biertjes meegenomen en zijn die ook op straat aan het opdrinken

In Breda is het park afgesloten omdat het veel te druk was. Ook Amsterdam, Rotterdam en Utrecht hebben opgeroepen om weg te blijven. Ook elders zijn parken ontruimd. In Amsterdam ontruimde de politie in gevechtsuitrusting het overvolle Vondelpark. 

Ook in Haarlem, Maastricht en Tilburg is het op sommige plekken erg druk. Overal is de politie ruim aanwezig om mensenmassa's zoveel mogelijk uit elkaar te houden.

In Arnhem was er een betoging van een groep die protesteert tegen de huidige, ontslagnemende regering van premier Mark Rutte.

Bekijk hier een gesprek uit het late journaal, met journalist Helen Goedgebeur in Breda, waar de rust na het ingaan van de avondklok om 22 uur helemaal was teruggekeerd (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Steun voor monarchie is flink gedaald

Een echt volksfeest kan Koningsdag dus ook dit jaar niet worden, met festiviteiten die wegens de pandemie tot een minimum zijn beperkt. Maar misschien heeft de koninklijke familie ook niet zo erg veel te vieren. Uit een peiling blijkt dat het vertrouwen in het koningshuis immers aanzienlijk is afgenomen. 

(lees door onder de foto)

De steun voor de monarchie is gedaald van 75 naar 58 procent. Het vertrouwen in koning Willem-Alexander zakte van 76 naar 57 procent, "voor Nederlandse begrippen erg laag". "Iedereen in Nederland weet ook hoe dat komt", zegt Joris van Poppel. "De koning ging vorig jaar in volle coronacrisis op reis naar Griekenland, bleek daar een yacht te hebben gekocht van 2 miljoen euro, en hield zich er niet aan de coronamaatregelen. Die flaters hebben hem enorm veel imagoschade opgeleverd."

Ook politieke problemen overschaduwen Koningsdag

Zelfs de populariteit van koningin Máxima heeft een stevige knauw gekregen, van 83 naar 68 procent. Hoe kunnen de Oranjes dat vertrouwen herstellen? "Ze hebben vandaag erg hun best gedaan", vindt Van Poppel. "Dit jaar waren de prinsessen voor het eerst heel erg aanwezig. Ze werden heel duidelijk gepresenteerd en werden ook geïnterviewd."

(lees door onder de foto)

Toch willen de Nederlanders wél dat de koning een grotere rol gaat spelen bij de regeringsformatie. Dat lijkt op het eerste gezicht contradictorisch, maar heeft alles te maken met de totale chaos in de Nederlandse politiek, waar de formatie helemaal in het slop zit. 

De politieke problemen, en zeker ook de beruchte Toeslagenaffaire, hangen dan ook als een schaduw over Koningsdag. 

Die affaire draaide rond hoge ambtenaren die zonder reden de premies voor kinderopvang van 26.000 gezinnen hadden geschrapt, en betekende de val van de regering.  

Gisteravond werden de notulen van de ministerraad over de Toeslagenaffaire openbaar gemaakt. Normaal gezien worden die voor 25 jaar geheim gehouden. Uit die notulen blijkt uit dat ministers het onderling hadden over Kamerleden van de meerderheid -Pieter Omtzigt, die de Toeslagenaffaire naar buiten bracht voorop-, die naar hun zin te kritische vragen stelden. 

"Het ziet er heel lelijk uit en zorgt ervoor dat er geen vertrouwen meer is tussen de politieke partijen. Meer dan een maand na de verkiezingen heeft Nederland nog steeds geen regering en weet niemand wanneer die er wel kan komen."

Bekijk hier het item uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen