Aquafin

Kinrooi wil via ondergrondse irrigatie velden natter maken tijdens droogte: "Vroeger was zo'n systeem niet rendabel"

In Kinrooi gaan ze de komende jaren uittesten of met gezuiverd afvalwater de ondergrond natter kan gemaakt worden tijdens droge periodes, via een buizensysteem. "Vroeger was zo'n systeem niet rendabel, maar met de droogte van de laatste jaren, verandert dat economisch verhaal", klinkt het.

Via een netwerk van buizen moet water dat afkomstig is van een  zuiveringsstation in de buurt, vijf hectare aan maïsvelden in Molenbeersel bevloeien. Dat water wordt nu nog geloosd in beken en rivieren, maar zal via een ondergronds netwerk naar de velden worden gebracht. De werken voor de aanleg van dat netwerk zijn gisteren gestart. Het gaat om een hele investering, maar die wordt door de klimaatopwarming wellicht heel nuttig.

Droogte is nu een reëel risico

"Enkele jaren geleden waren we nog tot de conclusie gekomen dat investeren in slimme waterprojecten niet rendabel was, want alles wat je moet doen met water, het zuiveren en transporteren kost heel veel geld", zegt professor Marijke Huysmans van de VUB. "Maar met lange droogteperiodes van de voorbije jaren waarbij sectoren zoals de landbouw het risico lopen zonder water te vallen, verandert dat economisch verhaal."

Het systeem zal de komende drie jaar getest worden. Eerst alleen op maïs, maar vanaf volgend jaar zullen er ook groenten geteeld worden. Dan zal de kwaliteit van de groenten onderzocht worden. 

Meest gelezen