Sogent

Buiten zwemmen in Gent ook dit jaar enkel in de Blaarmeersen: "Waterkwaliteit in Houtdok te slecht"

Gentenaars zullen dan toch enkel in de Blaarmeersen buiten kunnen zwemmen deze lente en zomer. De geplande nieuwe zwemplek aan het voormalige Houtdok komt er niet omdat de waterkwaliteit er te slecht blijft. "We blijven zoeken naar een oplossing om het snel wél mogelijk te maken", klinkt het bij de stad. 

Het nieuw aangelegde Houtdok in de Muide in Gent is een aanlokkkelijke plek om te genieten van het mooie weer. De stad liet er een kunstmatig strand aanleggen en er is een lange promenade langs het water met zitbanken. Ook op de steigers kunnen mensen van de zon genieten. Dat gebeurt massaal. Als de temperaturen het toelaten, wagen mensen zich ook in het water maar de kwaliteit blijkt na metingen niet te voldoen aan de Vlaamse normen. Gent beslist daarom dat er op korte termijn niet gezwommen mag worden maar ziet wel mogelijkheden in de toekomst. 

Vlaanderen onderzoekt of de regels voor zwemmen buiten soepeler kunnen, dat biedt mogelijkheden op lange termijn
Schepen Filip Watteeuw (Groen)

In het Houtdok is de waterkwaliteit de afgelopen tijd elke twee weken gemeten. De resultaten waren niet goed genoeg om zwemmen de komende maanden al toe te laten. "Gent zal wel blijven inzetten om de kwaliteit van al het binnenwater te verhogen, samen met mogelijk soepelere regels kan het er voor zorgen dat we op termijn toch een tweede veilige zwemplek krijgen in de stad."

kasto80

Meest gelezen