Beeld: Youtube

Ook Guy Swinnen zegt "neen" tegen leidingstraat door Limburg en Brabant met protestsong

De komst van een mogelijke leidingstraat tussen de haven van Antwerpen en Duitsland, waarbij huizen en natuur moeten verdwijnen in Limburg en Brabant, blijft voor beroering zorgen. Een groep ongeruste burgers besloot om samen met zanger Guy Swinnen en zangeres Pascale Rubens het lied "We map the stars" te maken dat een stem geeft aan hun ongerustheid over de plannen van zo'n pijpleidingentracé.

De Vlaamse Overheid heeft het plan om een 45 meter brede “autostrade” aan pijpleidingen aan te leggen van het Rurhgebied in Duitsland tot de haven van Antwerpen. Hiervoor zijn drie mogelijke tracés uitgetekend. Voor het zuidelijk tracé zouden een 80-tal huizen onteigend moeten worden, voor het midden tracé geldt hetzelfde aantal. Het noordelijk tracé zou een 15-tal onteigeningen van huizen met zich meebrengen.

Maar de leidingstraat gaat ook dwars door bos, weilanden, tuinen en landbouwgebied. Minstens 344 hectare en maximaal 420 hectare waardevol natuurgebied zal verminkt worden, en geen enkele boom mag in de toekomst op dit trace nog geplant worden. 

De impact op bewoners, bossen, natuur, landbouw is enorm groot en de communicatie errond was zeer beperkt. Met dit lied willen ze zo veel mogelijk mensen alsnog op de hoogte te brengen en te laten reageren op deze plannen. De deadline om te reageren op de startnota loopt immers al af op 30 april. 

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal" van 26 april:

Videospeler inladen...

Meest gelezen