Organisator feest Ter Kamerenbos "La Boum 2" vrijgelaten na verhoor

Een woordvoerder van het collectief L'Abîme, dat op 1 mei opnieuw een feest wil organiseren in het Ter Kamerenbos, is ondervraagd en na dat verhoor vrijgelaten. Dat meldt het Brusselse parket. Op 1 april liep de eerste editie van het nepfestival nog volledig uit de hand, het kwam tot een confrontatie tussen verschillende jongeren en de politie. Daarbij vielen meerdere gewonden. 

Het leek een aprilgrap toen het collectief L'Abîme in volle coronacrisis het festival "La Boum" aankondigde in het Ter Kamerenbos in Brussel. Maar niets leek minder waar, op die bewuste dag, kwamen duizenden jongeren in het Brusselse park bijeen. Onder hen, velen die zich niet aan de coronamaatregelen hielden, waardoor de poltie zich genoodzaakt zag om in te grijpen. Het kwam tot zware rellen waarbij het waterkanon werd ingezet. Verschillende jongeren, maar ook agenten raakten daarbij gewond. 

La Boum 2

Slechts enkele dagen na "La Boum 1" kondigde de organisatie een vervolg aan: "La Boum 2" op 1 mei. Om alles in goede banen te leiden, hoopte de organisatie deze keer toestemming te krijgen voor het evenement. En schreef daarvoor ook een brief aan minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Maar de nodige toestemming kregen ze niet. Toch ging het collectief door met de organisatie van de tweede editie. Op Facebook, waar promo wordt gemaakt voor het evenement, registreerden zich opnieuw al duizenden mensen om deel te nemen. 

Sociale media

De Brusselse politie probeerde intussen het evenement tevergeefs van de socialemediasite te halen. Maar volgens Facebook kan dat enkel op vraag van het parket. Intussen werd de organistator van "La Boum 2" wel door de politie verhoord. Na zijn verhoor werd hij vrijgelaten, meldt het parket. 

Indien uit het onderzoek zijn betrokkenheid bij strafbare feiten komt vast te staan, zal het parket van Brussel bepalen welk gevolg aan deze feiten wordt gegeven

Katrien Meulemans, parket Brussel

“In het kader van het onderzoek naar de organisatoren van het evenement "La Boum 2" werd de beheerder van de Facebookpagina "L’Abîme", die het evenement aankondigde, deze ochtend verhoord”, zegt Katrien Meulemans van het Brusselse parket. “De verdachte werd na verhoor vrijgelaten. Indien uit het onderzoek blijkt dat er strafbare feiten gepleegd zouden zijn, dan zal het parket bekijken of en op welke manier daar gevolg aan gegeven kan worden. Het parket van Brussel wenst iedereen er aan te herinneren dat elk persoon die tijdens deze bijeenkomst wordt geverbaliseerd voor niet-naleving van de COVID-maatregelen vervolgd zal worden conform de huidige geldende richtlijnen van strafrechtelijk beleid.”

Meest gelezen