Phisher besteelt Joris zelfs nadat rekening geblokkeerd is: "Auto moeten verkopen om lening te kunnen betalen"

Phishers proberen zoveel mogelijk geld te stelen van hun slachtoffers. Ze zijn dan ook heel creatief in hun aanpak. Joris Lombaerts werd slachtoffer nadat een oplichter hem gecontacteerd had via een zoekertjessite. Wanneer Joris de fraude ontdekt, blokkeert hij alle rekeningen. "Maar de oplichter had allemaal transacties gepland die de bank niet heeft opgemerkt."

Deze video legt je in 1 minuut uit wat phishing weer precies is. Daarna kan je verder lezen. 

Videospeler inladen...

Via zoekertjessite 2dehands verkoopt Joris Lombaerts uit Huldenberg een babyfoon. "De koper wilde de verzending en betaling via koerierdienst DPD regelen. Hij stuurde mij een link om alles te regelen." Op dat moment heeft Joris nog niet door dat hij met oplichters te maken heeft. "Ik moest allerlei gegevens invullen. Daarna werd ik gebeld door een medewerker van DPD en kreeg ik instructies om mijn bankgegevens in te voeren."

Gelukkig op tijd

Plots gaan er wel allemaal alarmbellen af in het hoofd van Joris. "Ik heb de telefoon afgelegd en onmiddellijk contact opgenomen met mijn bank. Daar hebben ze mijn rekening geblokkeerd." De oplichter heeft op dat moment al 1.500 euro overgeschreven. "Maar de bank was er gelukkig tijdig bij en kon het geld tegenhouden. Ze garandeerden mij dat alles ok was en dat er geen geld verdwenen was."

Joris neemt ook nog contact op met cardstop om zijn bankkaarten te laten blokkeren. "De bank heeft ons toen gegarandeerd dat er niets meer zou gebeuren en dat ons geld veilig was. Wij moesten gewoon vertrouwen hebben in hun werk."

Toch nog geld verdwenen

Omdat Joris zijn kaarten en rekeningen geblokkeerd zijn, neemt hij contact op met de bank. "De bankbediende vertelde ons dat er toch nog 2.450 euro naar de Franse loterij was gestort." Maar ook nu garandeert de bank dat er geen extra geld meer zou verdwijnen. "Helaas bleek dat niet waar want de oplichters hadden onze limieten aangepast en hebben nog eens 750 euro gestolen."

Joris snapt niet hoe dat kan, aangezien de bank hem de garantie had gegeven dat alles geblokkeerd was. "Waarschijnlijk hebben de oplichters onmiddellijk een aantal betalingen in de toekomst ingepland. De bank heeft die helaas niet opgemerkt."

Schulden bij de bank

In totaal zijn Joris en zijn vrouw Vicky meer dan 3.200 euro kwijt. "Dat is een ferme klap voor een jong gezin. Dat is al ons spaargeld." Bij de bank kunnen ze op weinig steun rekenen. "Ze verwijten ons grove nalatigheid en zeggen dat ze het geld niet kunnen terugbetalen."

Omdat de oplichters de limieten van de bankrekening hebben aangepast, hebben ze tot 700 euro onder nul kunnen afhalen. "De bank eist dat we dat geld terugbetalen. Absurd, want wij hebben nooit zelf die daglimiet aangepast." Joris en Vicky zijn dus niet alleen hun spaargeld kwijt, ze zijn ook nog eens geld verschuldigd aan de bank. "We hebben onze tweede auto moeten verkopen om genoeg geld te hebben om onze leningen te kunnen afbetalen."

Meest gelezen