© Radio 2

Politie valt binnen in 12 panden in Limburg: “Cannabis is een echt probleem in de provincie”

Deze ochtend is een cleanhouse-actie uitgevoerd door de politie. Dat is een actie waarop agenten op 1 dag verschillende panden binnenvallen, op zoek naar cannabisplanten. Het is al de 25ste keer dat dit gebeurt in verschillende Limburgse gemeenten. Limburg is volgens de gerechtelijke federale politie de provincie waar in verhouding de meeste plantages gevonden worden. Bij de actie zijn 4 plantages opgedoekt, waarvan 1 grote en en 1 middelgrote.

De actie startte deze ochtend rond 7 uur in 7 verschillende gemeenten. De hele actie werd aangestuurd door Ward Miermans van de federale gerechtelijke politie (FGP), hij stuurde de verschillende ploegen aan. “Cleanhouse 1 Charlie, we zijn ter plaatse aan de woning. Mogen we binnen?”, vraagt een lokale ploeg aan de coördinator. “Hier Cleanhouse Sunray, jullie mogen allemaal binnen op individueel goeddunken. Over.”

Het brandgevaar is erg hoog in panden met cannabisplantages

Ward Miermans, FGP

De cleanhouse-acties lijken hun vruchten af te werpen. In 2019 werden tijdens soortgelijke acties 167 installaties ontdekt waarvan 133 operationele plantages. In 2020 waren er dat 112 waarvan 95 operationele plantages. “De acties zijn voornamelijk om plantages te ontdekken, want ze kunnen ook gevaarlijk zijn voor omwonenden. Denk maar aan al die afgetapte elektriciteit, het brandgevaar is erg hoog in die panden.” 

(Lees verder onder het klankfragment)

AFP or licensors

Er werd onder andere een cannabisplantage gevonden op de eerste verdieping van een huis. Het ging om een middelgrote plantage met wel honderden planten. Reporter Fred Breuls was erbij en werd rondgeleid door Marc Vancoillie en Luc Medaer van de politie: "Je ziet hier veel vuiligheid en rommel. Er zijn gaten gemaakt voor de verluchting en ze hebben geknoeid met de elektriciteit, wat terug geregulariseerd moet worden. Dat heeft een enorme impact, ook voor de eigenaar van de woning. Die beseft niet altijd aan wie hij verhuurt."

(Lees verder onder de foto.)

In de cannabisplantages hangt er per vierkante meter één natriumlamp  van 600 Watt. Als je een plantage hebt van 500 planten, moet je zo'n 50 lampen tellen. Dat is 30.000 Watt dat gedurende 12 uren per dag aan het branden is. Zo ontstaan er dus vaak branden in plantages omdat de elektriciteitsvoorziening in de woning er niet voldoende draagkracht voor heeft. Er worden daarom soms ventilatoren geplaatst rond de elektriciteitsmeter om die af te koelen. 

De resultaten van deze Cleanhouse-actie worden later nog bekend gemaakt. Als je zelf iets ziet dat kan wijzen op de aanwezigheid van een drugslab of een cannabisplantages, bel dan naar het Anoniem Drugsmeldpunt 0800-208 77. 

© Radio 2

Er zijn uiteindelijk 4 plantages gevonden waarvan 1 grote en 1 middelgrote. De speurders arresteerden ook 1 verdachte en namen daarnaast flessen kooldioxide, speed en hasj in beslag. Er zijn huiszoekingen gedaan in onder meer Bilzen, Leopoldsburg, Stokrooie, Lommel, Hamont-Achel, Pelt en As. 

Meest gelezen