Leger Tsjaad

Protest in Tsjaad tegen militaire overgangsraad: "Minstens 2 doden"

In Tsjaad, in Centraal-Afrika, werd in de hoofdstad geprotesteerd tegen de militaire overgangsraad. De demonstranten keren zich ook tegen Frankrijk, dat de overleden president Idriss Déby Itno en zijn zoon, die de raad leidt, ondersteunt. "Tijdens de demonstraties zijn al twee mensen omgekomen", dat heeft het Franse persagentschap AFP gemeld. Er zijn ook meer dan twintig demonstranten gewond. 

In Tsjaad is, volgens berichten in de lokale media, het protest al in de vroege ochtend gestart. Je hoorde er luid tromgeroffel op verschillende plaatsen in de hoofdstad Ndjamena. De demonstranten eisten het aftreden van de militaire regering, verbrandden Franse vlaggen en riepen anti-Franse leuzen. Meerdere oppositiepartijen en ngo's riepen op tot de protesten, die de naam "Wakit Tama" ("Het uur is gekomen") hebben gekregen. De politie trad tegen de demonstranten op met traangas. Gisteren had de militaire overgangsraad alle demonstraties al verboden.

Een vrouw is om het leven gekomen bij demonstraties in Ndjamena. "De demonstranten vielen een bus aan in het Dembe-district", vertelde Youssouf Tom, de procureur van Ndjamena aan AFP. Ook in Moundou, de tweede grootste stad van het land, is een man om het leven gekomen. Dat bevestigde Ali Kolla Brahim, de procureur van Moundou aan AFP.

(Lees verder onder de foto)

Zoon van de overleden president Idriss Déby Itno tijdens de begrafenis

President kwam om aan het front

 Een week geleden stierf president Idriss Déby Itno aan het front. Hij leidde Tsjaad al meer dan dertig jaar. Enkele uren later werd zijn zoon Mahamat Idriss Déby Itno als voorzitter van de militaire overgangsraad (CMT) geïnstalleerd, hij fungeert als staatshoofd en hoofd van het leger. De regering en het parlement werden ontbonden. Daarom spreekt de oppositie van een staatsgreep.

De Franse president Emmanuel Macron en de hoge EU-vertegenwoordiger Josep Borrell woonden vorige vrijdag persoonlijk de uitvaartdienst bij en verzekerden Tsjaad van hun steun. Voor de Europese Unie en de vroegere kolonisator Frankrijk is het land een belangrijke militaire partner in de Sahel, een regio die door conflicten en bewapende groeperingen geteisterd wordt. 

President Macron en president Tshisekedi  tijdens begrafenis van president Idriss Déby Itno
Tijdens de staatsbegrafenis van de president

Meest gelezen