AFP and licensors

Restauratie van de Big Ben wordt afgerond in 2022

De beroemde Londense klok Big Ben kan volgend jaar opnieuw van zich laten horen. De werkzaamheden aan de klokkentoren van het Britse parlementsgebouw zullen in het tweede kwartaal van 2022 worden afgerond. Dat wordt gemeld op de website van het Britse parlement. De restauratie van de Big Ben begon in 2017.

"Bezoekers van Westminster zullen vanaf de herfst tot de winter van 2021 steigers zien verwijderen", dat is te lezen in een mededeling op de website van het parlement. "Begin 2022 zullen de klokken - inclusief Big Ben zelf - opnieuw op het oorspronkelijke Victoriaanse uurwerk worden aangesloten", staat er nog. 

De naam "Big Ben" verwijst strikt genomen enkel naar de grote klok die in de klokkentoren van het Palace of Westminster, het parlementsgebouw in Londen, hangt. Maar in de volksmond wordt de benaming ook wel eens gebruikt om te verwijzen naar de volledige toren, die sinds enkele jaren "Elizabeth Tower" heet.

Kostprijs bijna 80 miljoen pond

De restauratie van de Elizabeth Tower, die bijna 80 miljoen pond (ongeveer 92 miljoen euro) heeft gekost, had eigenlijk dit jaar al voltooid moeten zijn. Maar door de coronapandemie werden de werkzaamheden maandenlang opgeschort. De opknapbeurt kost ook bijna drie keer zo veel dan oorspronkelijk begroot. Bovendien komt er door de coronacrisis, met het stilliggen van de werf en het investeren in coronaveilig werken, nog een additionele kost van zo'n 9 miljoen pond (iets meer dan 10 miljoen euro) bij. 

AFP and licensors

Meest gelezen