Bisdom Gent organiseert satellietbedevaarten voor zieke gelovigen in Oost-Vlaanderen: "Op een veilige manier Maria vereren"

Het bisdom Gent organiseert vanaf volgende maand satellietbedevaarten op 5 verschillende locaties in de provincie Oost-Vlaanderen om zo ook zieke gelovigen de mogelijkheid te geven op bedevaart te gaan. Zij kunnen door de coronacrisis niet altijd op buitenlandse trip.

Het bisdom Gent komt met een creatieve oplossing om gelovigen te helpen die ziek zijn en traditioneel op buitenlandse bedevaart gaan. Door de coronacrisis houdt zo'n reis risico's in. "We zullen daarom de komende maanden op 5 locaties kleinschaligere satellietbedevaarten organiseren verspreid over de hele provincie Oost-Vlaanderen", zegt Paul De Neve van het bedevaartsoord Oostakker-Lourdes.  

We willen bezoekers over tijd en ruimte spreiden om zo veilig mogelijk op bedevaart te kunnen

Paul De Neve van het bedevaartsoord Oostakker-Lourdes

Traditioneel begint het bedevaartseizoen eind april en trekken de verschillende oorden vooral in mei veel bezoekers tegelijk. "Dat is onder de huidige omstandigheden geen goed idee, zeker niet voor mensen die ziek zijn", legt De Neve uit. "De huidige regels laten 50 mensen tegelijk toe bij buitenactiviteiten. Als de situatie gunstig evolueert, kunnen dat er in de loop van de zomermaanden 200 worden."

Bidden, ontmoeten en bezinnen

Het bisdom Gent organiseert 2 buitenlandse bedevaarten naar Frankrijk maar neemt door de coronacrisis geen zieken mee. "We willen ze met dit project toch een Lourdeservaring kunnen geven, op een kleinschaligere manier. Het zal telkens gaan om een gebeds- en ontmoetingsmoment en met info over bedevaarten. 

De eerste satellietbedevaart vindt plaats in de kapel van Kerselare, bij Oudenaarde, op zondag 9 mei om 15.00u. Later volgen er ook nog bedevaarten in Kleit (Maldegem), Bachte Grot (Deinze), Stoepe (Evergem) en Gaverland (Beveren). Ze gaan door tot 5  september. 

kasto80

Meest gelezen