Azerbeidzjaans president Ilham Aliyev met helmen van gesneuvelde Armeense soldaten.

Verontwaardiging over Azerbeidzjaans "themapark" over Nagorno-Karabach

De Armenen zijn woedend nadat bekend is geraakt dat de Azerbeidzjaanse president Ilham Alijev eerder deze maand een museum heeft geopend met oorlogstrofeeën uit de conflictregio Nagorno-Karabach. Er worden helmen en wapens van gesneuvelde soldaten tentoongesteld.

Het openluchtmuseum met "militaire trofeeën" werd geopend in Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan, ter herdenking van de gevechten in Nagorno-Karabach. Slechts enkele maanden geleden werd een fragiel staakt-het-vuren bereikt. Voor Armenië is dit de zoveelste uiting van haat en racisme van het Azerbeidzjaanse regime tegenover Armeniërs. 

De nagedachtenis van oorlogsslachtoffers wordt publiekelijk vernederd

Ara Aivazian

De Armeense minister van Buitenlandse Zaken Ara Aivazian reageerde furieus op de opening en beschuldigde Azerbeidzjan van "het publiekelijk vernederen van de nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers, vermiste personen en krijgsgevangenen, en het schenden van de rechten en waardigheid van hun families".

Tank in het militaire trofeeën-museum in Baku, Azerbeidzjan

In het "Militaire trofeeën museum" worden honderden helmen, enkele tanks en verschillende mannequins met Armeense legeruniformen tentoongesteld. Deze werden meegenomen toen het Azerbeidzjaanse leger vorig jaar de regio rond het conflictgebied Nagorno-Karabach veroverde.

Het decennialange conflict in de regio laaide in september 2020 opnieuw op. Nagorno-Karabach, een regio in Azerbeidzjan waar veel Armeniërs wonen, wilde zich afscheuren. Er werd na zes weken een moeizame vrede bereikt. 

Volgens Azerbeidzjan zijn er wel meerdere landen met een oorlogsherdenkingsmuseum en moet het museum de "kracht en het doorzettingsvermogen van het leger weerspiegelen". 

Meest gelezen