Archieffoto van de opvoering van een Incaritueel in Sacsayhuaman, de plek waar volgens lokale media Pascal Maes werd teruggevonden.

Vlaming die lange tijd vermist was in Peru, alsnog teruggevonden

Pascal Maes, een Vlaming die lange tijd vermist was in Peru, is er goed en wel teruggevonden. Dat is ons bevestigd door Buitenlandse Zaken, dat geen verdere details wilde geven over zijn gezondheidstoestand. Maes zou er volgens lokale media bedelaar geworden zijn op een toeristische plek. Hij was in 2019 naar het Zuid-Amerikaanse land Peru vertrokken maar daarna helemaal van de radar verdwenen. Er werd zelfs gevreesd dat hij gestorven was. 

Maes zou begin vorig jaar, net voor de uitbraak van de coronapandemie, een laatste keer contact hebben gehad met zijn familie. Op dat moment zat hij in Cuzco, een oude Incastad op grote hoogte en een van de toeristische trekpleisters in Peru. 

Daarna verloor zijn familie alle contact met hem. Ze konden hem niet meer bereiken en Maes werd als vermist opgegeven. De plaatselijke politie stuurde een opsporingsbericht uit, maar zonder resultaat. Tot de  veertiger plots weer boven water kwam. 

"Bedelaar op archeologische site"

Volgens de lokale nieuwssite RPP Noticias werd hij herkend door een landgenoot aan de Tempel van de Maan (Templo de la Luna) in de historische site van Sacsayhuamán, in de buurt van Cuzco. Volgens de lokale politie had hij geen geld en geen telefoon meer, en was hij er actief als bedelaar. 

Maes verklaarde aan de politie dat hij eerst op trektocht was door Peru en onder andere Puno en Arequipa bezocht had toen hij in Cuzco aankwam. Daar bezocht hij onder meer Machu Picchu, maar toen kwam hij zonder geld en telefoon te zitten. 

Maes zou verklaard hebben dat hij niet het slachtoffer is geweest van diefstal of van een aanval. Onlangs had het Belgisch consulaat nog gevraagd of de lokale politie naar hem kon verderzoeken, nadat er geprobeerd zou zijn om geld af te halen met zijn bankkaart. Maes ziet er op een recente foto zichtbaar vermagerd uit tegenover vroeger. (Maes staat links op de foto onder)

Meest gelezen