Vrijwilligers ruimen zwerfvuil op in industriezone Cargovil: "Dat is andermans vuil dat wij hier oprapen"

In de industriezone Cargovil is er vandaag een grote opruimactie, want het probleem van zwerfvuil en sluikstorten is daar erg groot. Cargovil ligt op het grondgebied van Vilvoorde, Zemst en Grimbergen. Vrijwilligers uit die gemeenten ruimen samen met werknemers van de omliggende bedrijven afval op. 

"Ja, dit is andermans vuil hè, dat wij hier oprapen", vertelt vrijwilliger Abdel. "Als iedereen zijn eigen vuil zou opruimen, dan hadden we dit niet. Dit is zo jammer want Moeder Natuur gaat al achteruit en door het zwerfvuil wordt het nog erger. Mensen hebben geen respect voor het milieu en voor andere mensen, het is triestig. Het is ongelofelijk wat je hier allemaal vindt: plastic, allerlei verpakkingen, zelfs een fles met verboden producten, en er liggen ook flessen met urine. Dat is gevaarlijk in deze coronatijden, op die manier kan het coronavirus verspreid worden."

Zwerfvuil en sluikstorten

Het probleem van achtergelaten afval in de industriezone Cargovil bestaat al langer. De overkoepelende vzw Cargovil Plus organiseert maandelijks met vrijwilligers uit de bedrijven een "grote opkuis". Vandaag doet ook gemeentepersoneel mee van Grimbergen, Zemst, Vilvoorde en van intercommunale Incovo. Schepen van Vilvoorde, Didier Cortois (Open VLD) erkent het probleem maar hij maakt een onderscheid tussen zwerfvuil en sluikstorten. "Zwerfvuil is iets waar we met z'n allen iets kunnen aan doen", zegt Cortois. "Het sluikstorten is eerder een structureel probleem. Het gaat om aannemers die hun bouwafval komen dumpen in de industriezone. En het probleem is dat vuil ook vuil aantrekt."

Meest gelezen