Videospeler inladen...

Woordvoerder evenementensector: "Wij willen niet dat door ons toedoen mensen op intensieve zorg belanden"

Met een theatervoorstelling in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel werd gisteren het startschot gegeven voor een reeks testevenementen in ons land. De eerste stap richting versoepelingen voor de eventsector is daarmee gezet. We legden woordvoerder van de evenementensector Bruno Schaubroeck enkele vragen van ons publiek voor tijdens VRT NWS Live. Hij licht toe waarom de testevents belangrijk zijn en hoe ze eruit zullen zien.

Van congressen over huwelijken tot festivals en voetbalmatchen: de evenementensector behartigt heel wat volk. “Meer dan 80.000 mensen zijn erin actief”, aldus Schaubroeck. “We mogen dan wel erg uiteenlopend zijn, we willen allemaal hetzelfde: op een veilige manier heropenen.”

Als testevents nodig zijn om die heropening te kunnen verwezenlijken, dan zet de sector daar maar wat graag zijn schouders onder. “Mensen beschouwen ons als die van de ‘feestjes’ en ‘vrije tijd’, maar onderschat onze beroepsernst niet. Wij zijn sterk in crowd management, en laat dat nu goed van pas komen.”

1. Hoe gaat zo’n testevenement in z’n werk?

Videospeler inladen...

De komende twee maanden staan er een dertigal testevents op de planning. "We brengen momenteel in kaart welke soorten evenementen er moeten georganiseerd worden opdat de virologen en politiek kunnen bijleren."

Zin om er eentje bij te wonen? "Bij inschrijving moet je aangeven dat je met niemand in contact bent geweest, en dat je niet hebt gereisd", verduidelijkt Schaubroeck. "Ter plaatse hanteren we de gekende maatregelen zoals handgels, mondmaskers en het bewaren van een veilige afstand."

2. Wat zijn de belangrijkste parameters om te versoepelen?

Videospeler inladen...

Schaubroeck houdt de komende tijd twee parameters nauwlettend in de gaten: "De vaccinatiegraad, en de cijfers van intensieve zorg. De vaccinatiegraad moet zo snel mogelijk omhoog. Zoals het er nu naar uitziet, zijn eind deze week alle 65-plussers en kwetsbare groepen ingeënt."

"De cijfers van intensieve zorg daarentegen moeten naar beneden. Wij willen er als sector niet verantwoordelijk voor zijn dat mensen op intensive care belanden."

3. In hoeverre zijn de testevenementen wetenschappelijk onderbouwd?

Videospeler inladen...

"De evenementen van gisteren en vandaag dienen puur om de CO2 en luchtkwaliteit te meten. De komende weken zitten we met de virologen samen om een concreet model op poten te zetten."

"Daarvoor werken we tevens goed samen met de collega’s in Nederland: ook hun cijfers kunnen we gebruiken. Het gedrag van een Nederlander en een Belg zijn quasi gelijk, het is een bijna identieke cultuur."

4. Welke resultaten leverden de testevents in Nederland op? En waarom borduren wij hier niet op voort?

Videospeler inladen...

Ook in Nederland brengen ze momenteel alle bevindingen in kaart. "De eerste resultaten zijn verbazingwekkend: zo lopen mensen die in een fabrieksomgeving werken, meer risico op besmetting dan mensen die naar een festival gaan."

"We kunnen inderdaad op hun bevindingen voortborduren, maar wij zitten niet aan het stuur. Als testevents onderdeel zijn van het kunnen bieden van perspectief, dan aanvaarden we dat en gaan we daarmee aan de slag. Het is voor een stuk dubbel werk, maar tegelijkertijd is het ook wel zo veilig om een aantal dingen twee keer te controleren."

Ook landen zoals het Verenigd Koninkrijk en Israël zijn volgens Schaubroeck de moeite om in de gaten te houden: "Zij lopen 6 à 8 weken voor op onze vaccinatiecampagne. Het is interessant om te leren wat de curve van intensieve zorg daar al dan niet doet."

5. Is onze festivalzomer verloren?

Videospeler inladen...

"Identiek aan die van 2018 of 2017 zal hij niet worden, maar verloren, dat denk ik niet. Als we tegen 11 juli de volwassen bevolking kunnen vaccineren, dan hebben we begin augustus een maatschappij die immuun is. Vervolgens zijn er nog heel wat weekends met goed weer om evenementen te organiseren."

Bekijk hieronder het item over de testevents uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen