Tapir gevierd in Antwerpse zoo: "Vandaag krijgen ze iets extra in hun schoteltje"

27 april is Wereld Tapir Dag, en wordt er aandacht gevraagd voor de bescherming van dit plantenetende zoogdier. Ook in de zoo van Antwerpen krijgen de dieren iets extra vandaag, en daar zorgt hun vaste verzorgster Lynn Van Steenvoort voor. "Het is zeker en vast een hoogdag vandaag."

Lynn Van Steenvoort is verzorgster bij de tapirs en de nijlpaarden, waar ze zich dagelijks bezighoudt met het controleren van de dieren, het klaarmaken van voeding en het kuisen van de stallen. 

De tapir in de Antwerpse zoo komt uit India. "Het is de enige Aziatische soort die er bestaat in de wereld", vertelt Lynn op Radio 2 Antwerpen. "Het is ook de grootste soort. En dan zijn er nog vier verschillende kleinere soorten die er helemaal anders uitzien, die zijn bruin en die komen uit Zuid-Amerika. Een tapir is een planteneter, hij eet groenten en fruit maar ook knollen, takken, schors en ook de blaadjes van de bomen. Maar vandaag mag het iets extra zijn. Het is hun feestdag, en daar mogen ze van genieten."

Zwart en wit

"Een tapir herken je aan zijn opvallende uiterlijk: hun voor- en achterkant is zwart en rond hun buik hebben ze een witte band", vertelt Lynn. "Het is een vrij lomp dier met een hele schattige slurf -eigenlijk is het een neus maar het lijkt op de slurf van een olifantje- maar het blijft een wild dier. Ze maken een heel resem van geluiden, zo hebben ze een hele felle fluittoon, soms maken ze een klokkgeluid en ook iets dat op hoesten lijkt."

Baku en Nakal

Onlangs mocht de zoo baby-tapirs verwelkomen. "Met het koppel dat we nu hebben, Baku en Nakal, hebben we al twee kalfjes gehad', zegt Lynn enthousiast. "Maar ook met de koppels die we hiervoor hebben gehad, hebben we al vaak gekweekt."

Tapir Utari / Jonas Verhulst

Meest gelezen