Hype op sociale media doet mensen zelf tatoeages en piercings zetten: "Gevaarlijk en niet zonder risico's"

Zelf een tatoeage of een piercing zetten is op dit moment een hype aan het worden, dat schrijft het Belang van Limburg vandaag. Via sociale media duiken er meer en meer filmpjes op die je laten zien hoe het moet. Maar 'bezint eer ge begint' want zelf een piercing of tatoeage plaatsen is niet zonder risico's.

"Het is inderdaad een hype op sociale media dat mensen zich gaan tatoeëren of piercen", zegt Wesley Simons van tattooshop Abraxas in Genk aan Radio 2 Limburg. "Mensen kopen dan via het internet goedkope materialen die  waarschijnlijk niet goedgekeurd zijn. Ze gaan dan thuis zichzelf of anderen tatoeëren." Het grote probleem is dat er thuis geen controle is op de hygiëne, gaat Simons verder: "Er is ook geen controle op de kwaliteit en je vergeet dat dat allemaal niet zonder gevaar is. Er komen gezondheidsrisico's bij kijken en mensen vergeten ook dat je met een tatoeage iets permanent op je lichaam zet."

Een tijdelijke tatoeage is een fabeltje

"Er is een groot misverstand dat tatoeages op termijn verdwijnen, dat ze maar tijdelijk zijn", gaat Simons verder. "Mensen uit alle leeftijdscategorieën komen wel eens langs omdat ze niet tevreden zijn met het resultaat, en dan willen ze er een andere tatoeage overzetten. Maar alles is niet meer mogelijk, en ze weglaseren is heel duur en pijnlijk. Ze hebben dan een tatoeage gezet voor 20 euro, maar het weglaseren kost het tienvoudige, en dat wordt vaak vergeten."

Ik zie vaak mensen met infecties die ik moet doorverwijzen naar een dokter of naar spoed.

Wesley Simons, tattooshop Abraxas

"Mensen gaan vaak aan de slag zonder handschoenen, zonder kwaliteitsnormen, terwijl wij onderworpen zijn aan super strenge regels naar hygiëne toe." legt Simons uit. "Je hoort vaak verhalen van naalden die gedeeld worden, of dat er met een aansteker over de naald of het juweel wordt gegaan omdat ze dan denken dat dan alle bacteriën gedood zijn. Ik zie vaak mensen met infecties. Ik probeer klanten zo goed mogelijk te helpen, maar tijdens de lockdown moet ik iemand die thuis zelf aan het experimenteren is gegaan, doorverwijzen naar de dokter of naar spoed als het fout loopt."

Meest gelezen