Zes Noord-Limburgse burgemeesters roepen inwoners op om coronamaatregelen strikt na te leven

De burgemeesters van Pelt, Bocholt, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel en Peer roepen hun inwoners op om de coronamaatregelen strikt te blijven opvolgen. Want het ziekenhuis in Pelt kan de toestroom van coronapatiënten nog met moeite aan. 

“We doen deze oproep op vraag van het ziekenhuis”, vertelt burgemeester Frank Smeets van Pelt (CD&V). “We hebben de besmettingsgraad in Noord-Limburg de afgelopen weken zien stijgen en intussen liggen de intensieve en de corona-afdeling van het ziekenhuis van Pelt zo goed als vol. Het gaat vooral om mensen van in de 50 en 60, die dus nog niet gevaccineerd zijn, die erg ziek zijn en van wie er al verschillende overleden zijn."

We dachten dat het ergste voorbij was, maar we zien toch weer een opvallende stijging

Walter Rabijns, personeelsdirecteur Noorderhart Mariaziekenhuis

In het ziekenhuis van Pelt zijn momenteel  46 coronapatiënten opgenomen, 6 van hen liggen op intensieve. En daarmee zijn alle bedden op intensieve voor coronapatiënten volzet. Als er nog bijkomen, moeten die vermoedelijk worden overgebracht naar andere ziekenhuizen.  "Enkele weken geleden dachten we dat het ergste voorbij was", vertelt personeelsdirecteur Walter Rabijns van het Noorderhart Mariaziekenhuis. "Maar nu zien we de afgelopen 2 weken weer een opvallende stijging. Dat zet veel druk op het personeel. De maatschappij is op zoek naar meer vrijheid, maar dat wringt toch wel wat."

In een gezamenlijke oproep vragen de burgemeesters uit Noord-Limburg de bevolking om de coronamaatregelen goed te blijven opvolgen. “Het ziekenhuis kan het nog maar net aan", gaat Smeets verder. "Maar er mogen niet nog meer patiënten bijkomen. En als er een ramp gebeurt, zijn er bedden te kort. Daar moeten mensen ook aan denken."

Scholen, verenigingen én iedereen afzonderlijk moet zich aanpassen

"We hebben de scholen een brief gestuurd met de vraag om de leerlingen echt in hun klasbubbel te houden en bubbels niet met elkaar in contact te laten komen", gaat Smeets verder. "Bubbels mogen bijvoorbeeld niet meer gezamenlijk eten in de eetzaal of zich onder elkaar mengen op de speelplaats. Activiteiten met veel mensen zoals opendeurdagen raden we ten stelligste af en vergaderen moet zoveel mogelijk online gebeuren."

"We vragen verenigingen om hun activiteiten buiten te houden en de deelnemers te beperken. En verder moet iedereen de regels blijven volgen: niet te veel samenkomen, geen bubbels mengen en geen privéfeestjes organiseren." 

Politie gaat streng controleren

"De mensen zijn voldoende verwittigd dat ze de regels moeten naleven", besluit Smeets. "De politie zal extra waakzaam zijn. Wie de regels niet respecteert, wordt daar zeker op aangesproken en moet de gevolgen dragen."

Meest gelezen