Radio 2

Zesdejaars van Kortrijk vieren hun laatste 50 dagen de hele week lang: "In de klasbubbel afscheid nemen van hun school"

Vorig jaar kon de 50 of 100 dagenviering helaas niet doorgaan. Maar dit jaar laat de stad Kortrijk het niet ongemerkt voorbij gaan: "Vrijdag om 15 uur laten we op verschillende scholen "Naar de wuppe" van het Zesde Metaal afspelen, omdat toch niet alles naar de bliksem is", vertelt schepen van Onderwijs, Kelly Detavernier (N-VA).  

Deze week vieren de zesdejaars van het secundair in Kortrijk hun laatste 50 dagen van het schooljaar met een "50 dagenweek" in hun klasbubbel. Iedere dag komen de leerlingen gekleed in een ander kleur naar school. Gisteren startte de eerste dag van de kleurenweek. Vandaag is dat roze. 

Om alles coronaproof te organiseren kwam er veel voorbereiding aan te pas. "Met de leerlingenraden en directies van de secundaire scholen hebben we voor deze week een programma opgemaakt. Zo konden de leerlingen ook hun zegje doen en vertellen wat zij graag zouden doen met de 50 dagenweek", vertelt schepen van onderwijs van Kortrijk, Kelly Detavernier (N-VA). "Deze week hebben we naast de kleurenweek ook heel wat activiteiten. De zesdejaars kunnen zich ook registreren voor een coronacup, waarbij ze 3 uitdagingen moeten uitvoeren, filmen en doorsturen. Een jury zal dan op basis van de filmpjes de uitdagingen beoordelen. De beste klas krijgt dan een BBQ in hun klasbubbel met uiteraard een streepje muziek erbij", vervolgt de schepen.

Gemis van groepsgevoel

Voor de leerlingen is het heel belangrijk dat ze toch nog eens allemaal samen hun laatste 50 dagen in het secundair kunnen vieren, hetzij in hun klasbubbels. En dat maakt het met corona niet gemakkelijk. "We kunnen absoluut geen grote groepsactiviteit organiseren", vertelt schepen Detavernier. 

Leerlingen Vere Bevernage en Sarah Dutry van de Rhizo Zorgkrachtschool hebben begrip voor de maatregelen: "Het voorbije schooljaar was voor ons maar een half schooljaar. Het verliep heel stroef. We kijken hier al naar uit sinds het eerste middelbaar. Het is nu eindelijk aan ons, dus we gaan er toch het beste van maken.  Vrijdagochtend starten we met een ontbijt op school, daarna gaan we aansluitend alcoholvrij aperitieven met onze klasbubbel. Gelukkig mogen we dit jaar ook ons optreden met de klas voor de andere zesdejaars uitvoeren.  Iedere klas bereidt dan een dansje voor op een remix van liedjes. De andere leerlingen mogen meevolgen via livestream." 

(Lees verder onder de foto)

Radio 2

't Is nog al niet na de wuppe!

Vrijdag om 15 uur zal op de verschillende scholen van Kortrijk het lied "Naar de wuppe" van het Zesde Metaal door de boxen knallen. Ook in het belfort op de Grote Markt zal de beiaard het lied spelen.

Spes Nostra trekt naar Warande

De leerlingen van Spes Nostra trekken voor hun 50 dagen naar het buitenspeelterrein de Warande.  Vorige week brandde de kloosterkapel vlak naast de secundaire school volledig uit. Zolang niet alles opgeruimd is, moeten de leerlingen thuisblijven.  Daarom zocht de school voor deze week deze alternatieve locatie. 

Meest gelezen