90 jaar oude Meerhoutse boom moet gerooid worden: "Niet stabiel genoeg meer door reuzenzwammen"

De 90 jaar oude beukenboom die voor het gemeentehuis aan het Pastoor Van Haechtplein in Meerhout staat moet gerooid worden. Na onderzoek bleek dat een reuzenzwam de wortels van de beuk heeft aangetast waardoor de boom onstabiel geworden is.

De meerstammige bruine beuk die geplant werd tijdens het eeuwfeest van de Belgische onafhankelijkheid in 1930 zal moeten verdwijnen. De boom bepaalt al jarenlang het straatbeeld in Meerhout, maar vormt nu een gevaar voor de omgeving.

De conditie van de boom ging er de laatste jaren merkbaar op achteruit. Daarom voerde een boomdeskundige begin dit jaar een boomveiligheidsonderzoek uit. Daaruit bleek dat een reuzenzwam de boom zwaar heeft aangetast. De wortels zijn zodanig beschadigd dat hij niet meer stabiel is. 

De boom zal gemist worden, hij is onderdeel van ons patrimonium en zelfs onze cultuur

Schepen van Groen Fons Hannes (Vooruit)

De gemeente kon daarom niet anders dan beslissen dat de boom gerooid moet worden, al was dat volgens schepen van Groen Fons Hannes (Vooruit) met pijn in het hart. "Er zijn mensen die de boom hebben zien opgroeien. Hij is een onderdeel van ons patrimonium en cultuur. Het is jammer dat we daar noodgedwongen afscheid van moeten nemen. De boom was een echt herkenningspunt van onze gemeente."

In het najaar zoude er enkele meerstammige bomen of struiken in de plaats komen, met daaronder een bodembekkende beplanting.

Meest gelezen