Videospeler inladen...

Arbeidsongevallen in de bouw met 14 procent afgenomen op 5 jaar: "Veiligheid is absolute prioriteit"

Het aantal arbeidsongevallen in de bouw blijft afnemen. De voorbije jaren daalde het aantal ongevallen waarbij arbeiders meer dan een dag arbeidsongeschikt zijn met 14 procent. Toch blijft er werk aan de winkel, zeker in vergelijking met andere Europese landen. De bouwsector wil daarom dat er nog meer aandacht gaat naar veiligheid op bouwwerven. 

Goed nieuws op de Internationale Dag van de Veiligheid op het Werk: tussen 2014 en 2019 is het aantal arbeidsongevallen in de bouw met minstens 1 dag arbeidsongeschiktheid met 14 procent gedaald. In alle andere sectoren was dat slechts 1 procent. Dat blijkt uit cijfers van FEDRIS, het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico’s. 

“Toch moeten we in de bouw nog beter kunnen qua veiligheid”, benadrukt Niko Demeester, directeur-generaal van de Confederatie Bouw. “Op Europees vlak zit ons land in het peloton, maar de bedoeling is om ons op korte termijn naar de koplopers te gidsen. Dat zijn Nederland, Groot-Brittannië, Ierland en Zweden, waar bouwvakkers twee keer minder kans hebben op een arbeidsongeval.” 

Bekijk hieronder het verslag in "Het Journaal" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Safety My Priority

Omdat elk arbeidsongeval er een te veel is, lanceerde de Confederatie Bouw in 2019 de sensibiliseringscampagne "Safety My Priority". Die actie moet alle bouwaannemers op het belang wijzen van veiligheid op, naar en van de werf. Via een apart magazine en een website kunnen alle bouwondernemers een charter ondertekenen dat hen ertoe verbindt om op alle werven en bij alle werkzaamheden de absolute voorrang te geven aan veiligheid en veilig gedrag. Ondertussen tekenden ruim 2.600 bouwondernemingen dit charter.

"Als bouwheer zijn we uitermate tevreden dat de bouwondernemingen waar wij mee werken dit charter hebben ondertekend. Want veiligheid is een absolute prioriteit. Maar het mag niet bij woorden of goede intenties blijven”, zegt Peter Vanhoegaerden, COO bij bouwheer Lantis. 

“Daarom hebben wij in onze opdrachten naar de aannemers toe zeer strikte voorwaarden opgelegd rond veiligheid op de werf. Aan de hand van regelmatige bezoeken aan de werf verzekeren we ons ervan dat de werkzaamheden veilig verlopen. Ongevallen worden steeds geanalyseerd om te kijken wat we kunnen veranderen om de arbeidsomstandigheden nog veiliger te maken”, vult Vanhoegaerden verder aan. “Onze werf is complex, maar we willen aantonen dat complex en veilig perfect hand in hand kunnen gaan.” 

Meest gelezen