Videospeler inladen...

Staalreus ArcelorMittal vernietigt meer dan 20.000 vuurwapens na geheime politie-operatie van 3 dagen

Bij staalreus ArcelorMittal in de Gentse haven zijn bijna 22.500 ingezamelde vuurwapens vernietigd (zie video bovenaan). Het gaat om oude politiewapens en ingeleverde exemplaren. "Het is een goeie zaak dat deze wapens uit de samenleving verdwijnen", zegt gouverneur van Oost-Vlaanderen Carina Van Cauter.

Bekijk hier hoe de wapens vernietigd werden en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Het Gentse staalbedrijf heeft bijna 22.500 vuurwapens vernietigd. Het gaat om wapens die het laatste anderhalf jaar werden ingezameld in heel het land, maar ook om oude dienstwapens van de politie. "Die wapens zijn verzameld door de federale en lokale politie. De andere wapens komen van mensen die ze niet meer willen bijhouden of omdat ze defect zijn. Denk dan vooral aan jagers of sportschieters", vertelt gouverneur Carina Van Cauter.

(Lees verder onder de foto)

Federale politie

Geheime operatie

Om de wapens veilig tot bij ArcelorMittal te krijgen, voerden de politiediensten 3 dagen lang een geheime operatie uit. "20 agenten deden de bewaking en begeleiding van deze wapens. Dat deden ze niet alleen tijdens de escorte van de wapens, maar ook toen ze al bij ArcelorMittal waren aangekomen", legt Alexander De Baets, van de federale politie, uit.

Van Cauter vindt het een goede zaak dat de wapens uit de samenleving zijn gehaald. "Dat zijn heel wat vuurwapens die niet meer in verkeerde handen kunnen terechtkomen. Dan bedoelen we vooral mensen met slechte intenties of mensen die het per toeval in handen zouden krijgen. De wapens moesten dus worden vernietigd als we ongelukken willen voorkomen."

(Lees verder onder de foto)

Federale politie

60 ton staal

De politie vraagt ook om in de toekomst vuurwapens in te leveren. "Kom wapens inleveren die niet gebruikt worden, of waar je niet mee overweg kan. Dat geldt ook voor vuurwapens op de zwarte markt. Breng die binnen bij de lokale politie. Daar is iemand aangesteld om zich daarover te ontfermen."

Die wapens zijn nu omgesmolten tot maar liefst 60 ton staal. "Ze worden nu door ArcelorMittal gerecycleerd en herwerkt tot een ander product in staal", zegt de gourverneur. "Zo dragen we ook bij aan een circulaire economie, waar we met z’n allen naartoe willen."

ArcelorMittal
ArcelorMittal
kasto80

Meest gelezen