BEKIJK - Leiden beleeft rustige eerste avond zonder avondklok: "Blijkbaar moeten ze nog wennen aan nieuwe vrijheid"

Na drie maanden is de avondklok in Nederland opgeheven. Onze reporter Dominique de Graaf ging kijken in studentenstad Leiden. Daar bleef het vanavond vrij rustig. 

De avondklok in Nederland werd destijds niet zonder slag of stoot ingevoerd. Er kwam heel wat protest vanuit de bevolking. "Ruim 70.000 mensen hebben een boete gekregen omdat ze de avondklok hadden overtreden. De avondklok wekte veel emoties op, er braken zelfs rellen uit. Een actiegroep trok naar de rechter om de maatregel te betwisten, uiteindelijk won de overheid het proces in beroep", schetst Dominique de Graaf de balans van ruim drie maanden avondklok bij onze noorderburen.

Maar vanaf vanavond geen avondklok dus meer in Nederland. Burgemeester Henri Lenferink van Leiden verwachtte op voorhand geen al te grote problemen vanavond. "We hebben een heel  jonge bevolking, veel mensen vonden de avondklok echt vervelend. Maar gelukkig was het tijdelijk en nu is het afgelopen. Het blijft zeker rustig, daar ben ik van overtuigd."

Kennelijk heeft de burgemeester dat goed ingeschat. "Het is op dit plein heel rustig, bijna doods", zegt VRT-reporter Dominique de Graaf in Leiden. "Blijkbaar moeten de mensen hier nog wennen aan de nieuwe vrijheid." Op andere plaatsen werd vuurwerk afgestoken, maar nergens zijn grote incidenten gemeld.

Bij ons verdwijnt de avondklok op 8 mei. Er komt dan wel een samenscholingsverbod tot drie personen vanaf middernacht tot 5 uur 's morgens.

Bekijk de toelichting van Dominique de Graaf vanuit Leiden in "Laat Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen